En blogg om att leva med SRS, Segmentell RörelseSmärta. Om vägen tillbaka till livet efter en steloperation på Ryggkirurgiska Kliniken i Strängnäs den 10 mars 2011.

tisdag 21 juni 2011

Han tog livet av sig!

Tog sitt liv efter besked om utförsäkring

En man i 50-årsåldern tog sitt liv efter Försäkringskassans besked om att han snart skulle bli utförsäkrad, enligt Socialstyrelsen som nu utreder händelsen.
Mannen, som hade varit sjukskriven under många år på grund av knäbesvär och en hjärnblödning, hade haft en fortlöpande kontakt med två vårdgivare i länet före självmordet.
Genom att studera mannens kontakter med dessa vårdinrättningar har Socialstyrelsen nu kunnat konstatera att han uppvisade flera riskbeteenden efter beskedet från Försäkringskassan.
Myndigheten konstaterar även att de två vårdinrättningarna bröt mot reglerna i den Lex Maria- anmälan som upprättades efter självmordet, eftersom de inte bifogade rutinerna för hur de bedömer själmordsrisk hos sina patienter.
Socialstyrelsen kräver nu att båda vårdinrättningarna redovisar dessa rutiner före den 19 augusti för att kunna gå vidare med ärendet.
Marcus Berglund


Det här läste jag på http://op.se/lanet/1.3623696-tog-sitt-liv-efter-besked-om-utforsakring
 
Det är inte ovanligt att detta sker, att folk inte orkar att kämpa med en sak till, en gång till. Det här är sjuka människor som är så sköra, som vi lämnat i kylan. Människor som kunde fått leva om de kännt sig trygga och inte utsatta och ifrågasatta.
Det är ju bra att vården ska ses över men sedan då? Det händer ju hela tiden och en anmälan mot läkare och ansvariga är helt tandlös! Det är inte mycket till konsekvens de får, de som ignorerat eller felbehandlat!
 
Men vilka som verkligen borde ställas till ansvar är väl de politiker som som drivit igenom arbetslinjen och kampen mot utanförskapet. Hur lyckat tycker Reinfeldt och ansvariga inom socialförsäkringsutskottet att det är när sjuka, utförsäkrade tar sitt liv?
Det känns som "Den slutgiltiga lösningen" och det vet vi ju vilka det var som hade den lösningen!

6 kommentarer:

  1. Läs detta med ironi och förakt;

    Den hederliga gamla ättestupan.Det är väl toppen då regeringen vill återgå till 1800-talets sätt att göra sig av med oduglingar och gamla. Tiden då också fattigstugorna fanns i varje socken och då det endast var de rika som hade råd att gå till doktorn. Känns det igen!?!
    Godsägarn Reinfeldt med harang och alla övriga övergödda politikerna kanske borde införa husförhör, aga och hängningar igen...Det verkar ju vara det enda rätta, ehh?

    Till nutiden igen...likheten är slående eller hur? Det som saknas idag är den gemensamma kämpaglöden där de svaga togs under beskydd av de bättre ställda och då menar jag inte till uttnyttjande i egensyfte utan att ge sitt stöd och kämpa för bättring i samhället.
    Idag finns inte utrymme för den medkänslan eftersom även de måste kämpa hårt för att hålla sig väl med godsägarn...för ve den som bryter mot reglerna...för vem vill tillhöra fattigjonen...men falluckorna till hängning killar dem alltid under fötterna.
    Demokratin lutar mot smygdiktatur...Kliar du mig så kliar jag dig?

    Kram

    SvaraRadera
  2. Jag håller med dig till 100 procent och jag håller med Milla som skrivit ovanstående inlägg.
    Jag har en länk till din blogg längst upp på min. Jag tycker det är fruktansvärt att nedvärdera folk överhuvudtaget. Vem vet vem som drabbas härnäst.
    Vi borde istället ta hand om varandra och ta vara på den resurs som de som har det kämpigt kan bidra med. De är de som är de riktiga hjältarna!

    SvaraRadera
  3. Tack för att du är så stark och orkar ta upp dessa saker och skriver om dem i din blogg o tack för att du du bryr dig o tack för att du är du!!!
    För se hur många som inte bryr sig, för är man tyst så håller man ju med...
    Maken har ju drivit bloggen jernsaxen.blogspot.com just för att bl.a sådan här saker ska komma framm o inte glömmas bort i "statistiken"!
    För det brukar ju bli så att man pratar om det när det är för sent o det har blivit siffror som ser otrevliga ut, att människor dör(=tagit sitt liv) som har blivit utförsäkrade i stället för att gå in nu på en gång o ändra på reglerna när det är 1 person som har tagit livet av sig för det är 1för mycket, tycket åtminstone jag, men om vår regering gör det är en annan sak?

    Jag tänker på det varje gång jag hör om de här, oftast ensamma, personerna som har gått under i väntan på besked från sjkv., Fk o andra vårdinstanser hur lycklig jag är som har min oumberlige make som har tagit alla de där striderna för mig o vilken otrolig lättnad det är att bara få kämpa med sig själv o sina smärtor o inte behöva bry sig om "de där".

    Vi ska också köra igång bloggen o försöka orka igen att skriva om de här viktiga sakerna, nu när vår regering inte gör det!!

    Kramis från Pockethexan själv som hoppas att det inte kommer att bli fler som ger upp i vänta på att få hjälp!

    SvaraRadera
  4. Sjukt bra kommentarer. Finns inte mycket att tillägga. Ättestupan e nog inte långt borta om dom fortsätter så här!

    SvaraRadera
  5. Det jävliga är ju att de som är sjuka och utan pengar och jobb är "ofarliga" att ge sig på. Inte många orkar eller har råd att väsnas med läkare och förs.kassan då.

    SvaraRadera
  6. Det borde de (regeringen) väl ha fattat, att sådant både kunde skulle hända! Eller?
    Allt är åt he&%!?*e skevt.
    Empati är en bristvara. Pengar styr allt för mycket.


    (Tack för magtipsen)

    SvaraRadera