En blogg om att leva med SRS, Segmentell RörelseSmärta. Om vägen tillbaka till livet efter en steloperation på Ryggkirurgiska Kliniken i Strängnäs den 10 mars 2011.

torsdag 23 december 2010

Svar till Daniel

Började skriva svar till Daniel i kommentarsfältet men blev så "skrivsugen" att det blev ett helt inlägg så då fick det bli det: ett inlägg!!

Daniel: ja det har blivit sämre med det sociala säkerhetsnätet sedan vi fick borgerlig regering för fyra år sedan. I deras iver att få fast fuskare fick de ärligt halta och lytta det hårdare. Nu ska du arbeta och enda orsaken att slippa är egen begravning.


Jag tycker väl att den som inte kan arbeta ändå ska kunna få ha mat, hem och det nödvändigaste. Samtidigt som försäkringskassan jagar alla med blåslampa funkar inte sjukvården längre så: ja, det har blivit hårt och svårt!

Jag har genomgått två stycken försäkringsmedicinska utredningar som visar att jag är helt oduglig till arbete (men trevlig, det står faktiskt så, hur många har papper på det?!)

De här utredningarna har kostat ca 100.000:-  och innehållit sjukgymnast, arbetsterapeut, läkare, psykolog, socionom och arbetsträning.

Innan talar de om för dej att om du inte genomför de här två veckorna med utredningar så kan du glömma att få någon ersättning, så det är bara att hasa sig dit! Hela tiden med ett hot om utförsäkring hängande över dej.

När man efter utredningen får bedömningen att du i nuläget inte är arbetsför lägger FK ingen vikt till det utan fortsätter att försöka få ut dej till "egen försörjning".
Under hela processen bemöts man med misstro och du måste bevisa att du inte är en lat jävel som tycker att det går alldeles utmärkt att leva på 8.000:-/mån.
 
Jag har arbetat i hela mitt liv för jag gillar det, jag har jobbat med allt möjligt och har inga svårigheter med att tänka mej att prova på något nytt. Efter operationen känns det tvärtom som om jag skulle kunna hoppa på vad som helst!!
 
En operation som landstinget inte vill betala för att de anser att privata kliniker opererar bara för att tjäna pengar. Har de inte sett resultaten!!
 
Operationen kostar 140.000:- till 160.000:- med eftervård och rehab.
Vem som har varit långvarigt sjukskriven har dom pengarna??
Hur många har en far som tar av sina livsbesparningar och "bjuder" på op??
 
Måste till slut tala om att min arbetsförmedlare på AF är en jätteduktig kvinna som det känns jätterbra att ha, hon har fötterna på jorden och är empatisk utan att tycka synd om mej. Det gillas!

4 kommentarer:

 1. Om man ser på det stora...som att man är "tonåring" tills man är 30 år och alltid sätter JAG först, är det så konstigt att det ser ut som det gör?
  Jag blir illa berörd över det samhälle vi lever i idag, med bristande empati.
  Man ÄR inte sitt arbete och ALLA människor har lika värde i mina ögon.

  SvaraRadera
 2. Jag hade enorm tur, jag fick min sjukersättning (sjukpension) på 50% precis innan den respektlösa jakten på sjuka började. Man mår skit sen innan, man förlorar ofta sitt självförtroende när man är sjuk och sen måste man igen och igen upp till "prov" och försvara sig. Det gör att man mår sämre, inte bättre. Här kommer en empati-kram, inte en tyckasyndrom-kram. ;) KRAM

  SvaraRadera
 3. Wow, häftigt. Jag som trodde att man var bra försäkrad i Sverige. Men som sagt, den nya regeringen har väl ändrat en del som jag inte vet om.
  Min makes sjukskrivning har fördelen att det är en arbetsolycka eftersom han halkade på arbetstid. Nu behöver vi inte ens betala en enda cent i mediciner ens.
  Vi betalar ju dyra pengar varje månad i sjukförsäkringar, så lite ska man väl få tillbaka tycker man.
  Jag förstår att du känner dig hjälplös. Ibland fattar man inte hur vissa system är uppbyggda.

  Jag skickar dig kraft och önskar dig en skön och lugn jul!
  Kram Elle

  SvaraRadera
 4. Du Lippevännen....jag hoppas att du kan få lite julefrid i ditt sinne trots allt. Hade önskat att jag kunde gett dig en jättetröstkram just nu...

  Ha det allra bäst med de dina <3/caja

  och ja...vi står där ofta...sen har vi ju en över sängen med....

  SvaraRadera