En blogg om att leva med SRS, Segmentell RörelseSmärta. Om vägen tillbaka till livet efter en steloperation på Ryggkirurgiska Kliniken i Strängnäs den 10 mars 2011.

tisdag 10 september 2013

Jag är så JPK!

Ibland ser jag de som ska vara mina vänner på Facebook dela rasistisk smörja som är utan källkritik och fakta.
Jag håller muspekaren över blockafunktionen men så låter jag dem vara kvar. Jag har ju godkänt deras vänförfrågningar en gång för att jag fann ett värde i att ha dem som vänner på Facebook. 
Kanske det finns ett värde att ha dem kvar? Någonstans så gillar jag dem som personer även om en del av deras statusar får det att krypa utmed ryggraden.
Ibland går en del av mina andra vänner in i diskussion med de som lägger ut dessa statusar och skriver samma saker som jag tänkt skriva och då blir jag varm om hjärtat, vi är flera som tänker till och reagerar.
När man påpekar att det finns sakfel eller rena lögner i det som sprids så får man nio av tio gånger svaret:
- Du är så jävla PK (politiskt korrekt), som om det vore något fel?

Vad betyder "politiskt korrekt?
Jag googlar runt och läser.

"Politisk korrekthet, alternativt PK, är ett begrepp som betecknar språkbruk, idéer, politik och beteenden som eftersträvar att minska negativa sociala och institutionella konsekvenser på grund av kön, etnicitet, kultur, sexuell läggning, religiös tro, ideologisk uppfattning, funktionsnedsättning, ålder, med mera."


Ok, är man PK så är man emot diskriminering. Tror på allas lika värde, lika lön för lika arbete, samma lagar och regler, skyldigheter och rättigheter ska vara lika för alla.

"Begreppet politiskt inkorrekthet betecknar en inställning som inte låter sig hindras av sociala normer, exempelvis för att uttrycka fördomar mot olika grupper och minoriteter. Exempel på det senare är den ideologiskt konservativa bokserien The Politically Incorrect Guide utgiven av Regnery Publishing samt de svenska bloggarna Politiskt Inkorrekt och Avpixlat samt nättidningen Fria Tider."
(Bloggen Politiskt Inkorrekt är numera nedlagd.)

Då vet vi vad som kännetecknar politiskt inkorrekt.

Dagens Nyheters dåvarande ledarskribent Niklas Ekdal utnämnde "Politiskt korrekt" till 2006 års främsta invektiv. Motiveringen löd:

" Sedan 15 år tillbaka är detta en stående favorit, oftast utslungad från höger. 'Politiskt inkorrekt' har blivit en form av beröm i vårt påstått instängda debattklimat, syftande på självständigt tänkande i form av till exempel negervitsar och blondinskämt. Avsikten med PK-begreppet är i grunden att legitimera cynism; jag tror inte på växthuseffekt, jämställdhet, bistånd, minoriteters rättigheter, sociala reformer, Amnesty och Läkare utan gränser alltså är jag lite tuffare."

Jag är nog helst PK eftersom jag tycker att Läkare utan gränser är en av världens häftigaste organisationer och är full med vad jag anser vara hjältar.
Jag anser även, har alltid gjort och kommer alltid att göra, att varje människa har rätt att bemötas och bedömas som individ.
Jag kan även bli skogstokig på folk som lägger ut saker och inte kan ta en diskussion utan som skriker PK!!! när argument och kunskap sinar.
Men kram till alla mina PK-vänner.

Förresten är jag nog inte PK - jag är JPK! Jävligt Politiskt Korrekt!

12 kommentarer:

 1. Thats why I love u... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Hej på dig!
  Håller med i massor av saker du skriver.
  Nu ska jag fortsätta att kika lite här inne hos dig om det är ok. Hittat hit genom vår bloggvän bosse.
  Ha nu en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej själv!
   Välkommen att läsa runt! Kul med nya bekantskaper och naturligtvis skyndar jag nu in till dig :)

   Radera
 3. De som då är politiskt inkorrekta är ju bland annat just politikerna!

  SvaraRadera
 4. Jag känner igen det där, det vore enklare om allt vore svart och vitt, jag har vänner med sådana åsikter också, men de har även andra egenskaper som jag tycker om. Det som är viktigt (tror jag) är att vi alla vet var vi står och att vi inte tycker lika, det diskuteras och jag tror aldrig att vi kommer att ha samma åsikter, men huvudsaken är nog (för min del) att det inte blir helt tyst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också att man ska diskutera och ibland får man bara inse att man inte kommer att tycka likadant i frågan. Det som jag for i taket av var att man kastar ur sig att "du är så jävla PK" och sedan ska diskussionen vara över liksom? Jag har folk med åsikter jag inte gillar men jag kan tycka om människan ändå fast lite grumligt blir det när det gäller grundvärden. Men sluta diskutera och reagera? Aldrig!! Hoppas jag....

   Radera
 5. Håller med, att säga att någon är så jävla PK är absolut inget skäl för att en diskussion ska vara över, även om en del tycks tro det, jag ser det som det sista tillhygget som gärna tas till när argumenten tryter. Då vet man att man har vunnit. :)

  SvaraRadera