En blogg om att leva med SRS, Segmentell RörelseSmärta. Om vägen tillbaka till livet efter en steloperation på Ryggkirurgiska Kliniken i Strängnäs den 10 mars 2011.

fredag 13 september 2013

Hur skulle han ha gjort?

På söndag är det kyrkoval. Har du inte gått ur kyrkan så har du rätt att rösta och av någon anledning har du ju inte gått ur så något intresse har du ju av att vara kvar?

Måste man vara troende för att engagera sig och rösta i kyrkovalet? Jag anser inte det så jag tänker rösta.
Men varför överhuvud taget bry sig?

Det här är som jag tänker.
Kyrkan är det vi vänder oss till när vi vill döpa våra barn, gifta oss eller ta ett sista avsked av en älskad. Då känner jag att det är viktigt vilken inriktning kyrkan har och vilken ställning den tar i olika frågor.
Kyrkan har av tradition alltid, eller nästan alltid, får man väl säga, stått på de svagas sida och i vissa tider erbjudit fristad åt människor. Så händer även idag.
Nu när alla trygghetssystem bryts ner och samhället sviker finns ofta kyrkan som en av flera hjälporganisationer. Det kan vara allt från ekonomisk hjälp till samtal. Många är de diakoner som tar de samtalsstöden som inte sjukvården tar. Ibland gömmer de en utvisningshotad människa.

Kommer ni ihåg Påskuppropet 2011? Då var kyrkan den stora kraften bakom att det blev så stort som det var. Då gällde det utförsäkringarna av sjuka. Politiker blev skogstokiga och hävdade att kyrkan skulle hålla sig borta från politiken. 
Att det fanns dolda agendor var bland annat Gunnar Axén övertygad om och talade skakad om det i media. 
Då blev följden att varenda en av kyrkans företrädare som intervjuades fick frågan om kyrkan verkligen skulle blanda sig i politiken och fokus försökte förskjutas från manifestationens syfte.
Många inom kyrkan fick efter manifestationen väldigt mycket skit och de fick den personligen.
Så nästa år ville de inte vara med vilket var helt förståeligt och antagligen enligt planerna, snacka om dold agenda.

Jag vill ha en kyrka som finns där som trygghet när allt annat svikit, jag är inte troende men jag ställer upp på kärleksbudskapet och de flesta värderingarna. Jag betalar gärna kyrkoskatten, faktiskt känns den skatten bättre att betala än den skatt jag betalar till staten som går till skatteavdrag, RUT-avdrag för läxhjälp, ROT-avdrag till semesterhem i utlandet, till statsbidrag till företag inom vård och omsorg som stoppar vinsten i egna fickor.

Jag vill ha en kyrka där alla är välkomna, där alla får gifta sig, där det finns både manliga och kvinnliga präster.
Framför allt vill jag ha en kyrka med tänder, en som vågar bita ifrån när den ser att folk far illa. Vilken regering vi än har.
Därför röstar jag på söndag!

Jag tänker inte säga vilket parti jag tänker rösta på utan jag säger som en av mina styrelsemedlemmar i Solrosuppropet.se sa:


9 kommentarer:

 1. ... Och bara för det blev det ett inlägg på Solrosuppropet.se imorgon bitti på temat "gå och rösta".

  Tack :)

  SvaraRadera
 2. Lippe Lippe, du gör det igen, slår huvudet på spiken - klockrent ju, precis som mina tankar. Lite läskigt faktiskt!
  Och du uttrycker dig bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Christine! Ja, vi verkar ofta vara överens du och jag ;)

   Radera
 3. Jag har gjort ett medvetet val, det finns många orsaker till att jag är kvar i svenska kyrkan är det hjälparbete som bedrivs av dem, både i och utanför Sveriges gränser. Tråkigt nog så gör kyrkan dålig reklam för sitt arbete anser jag.
  Diakoniarbetet i Sverige är otroligt viktigt särskilt för alla som tappat fotfästet i samhället.
  Hade själv stor nytta av det när Lilla Frun bodde på servicehus och jag blev förlamad av borrelia, som sedan resulterade i både psykiska problem och arbetslöshet. Vet inte hur det gått om inte kyrkan funnits som stöd för mig under ett halv år. Att sedan min bror lyckades dö i samma veva gjorde inte saken bättre. Eftersom jag inte är direkt troende så var aldrig "Gud" inbladad i min läkningsprocess utan bara medmänsklighet, något som är en brisvara.

  Fast visst finns det mycket man kan kritisera kyrkan för, fast just nu håller jag käft och tänker inte rösta heller.

  Känns faktiskt inte som jag har lust att rösta nästa år heller, förnuftet säger något annat, men är det någon som inte längre hör hemma i detta samhälle så är det jag! (ler) Bitter...ja, lite, fast realist!
  Ha en fin helg!
  Kram ifrån Oumberlige Peter!

  SvaraRadera
 4. Kram tillbaka! Jag har också sett när kyrkan går in och hjälper människor när andra vänder ryggen till eller inte kan/vill hjälpa. Jag har sett deras ungdomsverksamhet fungera - och inte fungera. Kyrkans arbete beror mycket på hur de som finns där engagerar sig. Ofta eldsjälar med stor välvilja. Klart att du gör som du vill och tar de beslut om röstning som du vill. Men jag skulle ju inte vara jag om jag inte försökte få folk att använda den röst de har. Jag vill att alla ska höras och framför allt vill jag höras själv ;)

  SvaraRadera
 5. Jag blev utesluten automatiskt när kyrkan skildes från staten, var inte svensk medborgare då. Blev skitsur för jag tyckte det skulle va mitt val om jag ville va kvar eller inte. Så någon rösträtt har jag inte.

  SvaraRadera
 6. Det var ju skittaskigt! De borde verkligen ha frågat!

  SvaraRadera
 7. Jag röstar när det är dags här, vilket inte är nu. Just nu röstar jag för att vi verkligen borde ses snart igen, eller? KRAM

  SvaraRadera