En blogg om att leva med SRS, Segmentell RörelseSmärta. Om vägen tillbaka till livet efter en steloperation på Ryggkirurgiska Kliniken i Strängnäs den 10 mars 2011.

söndag 29 september 2013

För att du ska förstå....

......så räcker det inte med 140 tecken.
Det är nämligen vad man får skriva på Twitter.
I natt så hamnade jag i diskussion med en Herr Ericsson på Twitter.
Jag låg nämligen och funderade på det här att en motivering till jobbskatteavdragen är att det ger "vanligt folk" mera i plånboken som de då ska satsa på konsumtion som ger ett större penningflöde som i sin tur då ska generera flera arbeten.
Min tanke var då att varför har man fattiggjort sjuka och arbetslösa?
Är det skillnad på vilka som konsumerar?
Så då skrev jag en Tweet.Det här går inte att bemöta med 140 tecken så Ericsson får masa sig in här för att fortsätta diskussionen.

Inget land i Europa har sjukpenning under obegränsad tid.
Här frågar jag Ericsson vilket land han vill jämföra med men han låter mig inte veta så jag jämför med våra tre närmaste grannar.

Norge.
Sjukskriven kan du var i ett år med full lön, ingen karens, det så kallade IA-avtalet. I den reformen som infördes 2001 ingår förebyggande arbete i arbetsmiljön. Mellan 2003 och 2011 sjönk sjukfrånvaron i industrin med drygt 30% och på hela arbetsmarknaden med ca 10% och det utan att en enda utförsäkrades. 
Om du efter ett år inte kan jobba överförs du till en försäkring där du får ut 66% av lönen och även tilläggsbidrag för boende och eventuella barn, den så kallade Arbeidsavklaringspengen, du kan ha den i fyra år. Inget om sjukförsäkringar.

Danmark.
Där har de något som heter Flexjobb. Det innebär att du jobbar den förmåga du har och erhåller full lön. Arbetsgivaren står för den del du arbetar och försäkringen/kommunen för resten.
Du kan vara sjukskriven i ett år och sedan erbjudas Flexjobb, om du inte har någon arbetsförmåga kan din sjukpenning förlängas. Inget om utförsäkringar.

Finland.
Du kan vara sjukskriven ett år med 77% av lönen, minst 5000:- månaden. Sedan kan du medan du väntar på sjuk- eller invalidpensionsbeslutet få grunddagpenning eller arbetsmarknadsstöd om du anmäler dig på Arbetsförmedlingen. Inget om utförsäkringar.

80-90% av dem som lämnat sjukförsäkringen har lika stor eller större inkomst efter att de lämnat försäkringen. Oftast pga arbete.

Det var den här uppgiften som kablades ut för ganska precis ett år sedan.
Rapporteringen handlar om de som blev utförsäkrade första halvåret 2010. 
Rapporten visar att av de 26 644 personerna var det 4 167 personer som varken kom tillbaka till Försäkringskassan eller var inskrivna på Arbetsförmedlingen. 
78 procent av de 4 167 personerna hade en förvärvsinkomst under 2010, det vill säga 2 926 stycken.
Om man gör ett antagande, baserat på uppgifter från Försäkringskassans statistik över sjukersättning/aktivitetsersättning december 2009 kan man se att 30 procent är deltidssjukskrivna.

Det skulle omräknat till de 4 167 personerna betyda att 1250 personer hade en inkomst på deltid redan innan utförsäkring. 
Om man redan jobbar deltid och blir utförsäkrad så kanske man inte orkar bråka med försäkringskassan för att få rätt. 
Att anmäla sig till Arbetsförmedlingen kan innebära att man måste lämnat det arbete man har för att delta i rehabiliteringskedjan. 
Alltså blir man inte registrerad vare sig hos Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen. Därför antar jag att siffran för deltidsarbetande inom de 4 167 är högre än 30 procent. 

Ericsson gör 78% till 80-90%

Till att börja med baserar sig den siffran på 4167 stycken personer av 26 644 stycken personer som blev utförsäkrade första halvåret 2010, dvs 16 procent av de utförsäkrade. 
De  hade en inkomst på 1-100 000 kronor, där finner vi alltså de som hade långt under existensminimum och ändå räknas in i de 78 procenten. 
Men om vi nu håller oss till att räkna alla som överhuvudtaget fick in en enda spänn så utgör de av de 26 644 endast 10 procent och där tycker jag vi kommer till det som är det som man ska se på: 
Hur många av de som utförsäkrades hade en inkomst, om än låg? 

Jo – 10 procent – 2 926 personer, inte 78 procent. 
Och om vi nu fortsätter med att räkna och försöker göra ett antagande på hur många som har en inkomst av de som utförsäkrats fram till nu, alltså hur många av 60 400 personer som har en inkomst, om än låg. 
Om procentsatsen förutsätts bli ungefär densamma som för de första utförsäkrade så hamnar vi på 6 040 personer. 
Och om vi fortsätter i vårt antagande att samma fördelningar kommer att hålla över tid så är det 22% som står helt utan inkomst. 
Det blir 13 288 personer utan en enda krona.

Det är alltså personer som med stor sannolikhet får söka försörjningsstöd – vilket de inte blir beviljade om de äger något eller har en partner.
Var det värt det? För att 10 procent kunde skaffa sig en inkomst – en som de kanske redan hade? Var det värt de andra 90 procentens utsatthet och försämring? Kunde man inte bara ha gett vård och rehabilitering för att få människor i arbete i stället för att rycka undan mattan för dem?

En annan sak man också kan ha i åtanke är att av de 26 644 stycken som utförsäkrats har 256 personer avlidit och 278 personer har fyllt 65 år och flyttats över till ålderspension.

Sjukpenning i särskilda fall.
En ersättning som måste sökas om ca var tredje månad vilket inte ger den förutsägbarhet som är önskvärd. 
Det är en ersättning på 160:- per dag (ca 3.500:-/må.) där du också kan få boendetillägg med högst 84.000:-/år om du är ensamstående. Det ger en disponibel ersättning om 126.000:-/år.
Det vill säga 10.500:-/mån. 
Man räknar med att fattigdom är allt under 10.800:-/mån. i disponibel inkomst. 
Ersättningen är heller inte pensionsgrundande.
Om du vill söka denna ersättning måste du ha skyddat din nolla, 
(SGI 0:-) från ditt första sjukdag. Detta innebär att om du någon gång under alla år har ett glapp i din sjukskrivning så har du inte rätt till att söka denna ersättning. Många som varit utförsäkrade har perioder fått söka försörjningsstöd och har man inte under den perioden läkarintyg så kan man alltså inte söka. Det här är ju ganska nya regler så om du har ett glapp som var för några år sedan, innan den här regeln och ersättningen kom till, då står du utan möjlighet att få ersättningen.

Det här blev väldigt många flera tecken än 140 men här finns utrymme för Ericsson att ge längre kommentar också.
Och jag vet varför jag är vaken på nätterna, det är smärtan.
Men varför sover aldrig han?

14 kommentarer:

 1. Jag bara älskar dig Lippe!
  Och dina två sista rader säger allt.
  Snälla vän, bara du orkar, satsa på politik, de behöver dig!
  KRAM!

  SvaraRadera
 2. Jag har läst om danskarnas FLEX-jobb och tycker att det verkar vara kanon. Jag hoppas att något sånt kommer till Sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man kanske inte kan importera och genomföra systemet rakt av men helt klart intressant att undersöka hur en svensk modell skulle kunna se ut.

   Radera
 3. Så bra skrivet! Hoppas Ericsson läser det. Men han är nog så hjärntvättad att han tror på alla dom siffror som han presenterade dig.
  Jag är så genomlycklig över att jag hann fylla 65 innan FK kom ner i högarna så djupt att dom hittade mig och min långa sjukpensionering. Inte för att jag sover utan tabletter eller har mindre ont för det. Men det är förbaskat skönt att slippa rädslan att snart, snart bli jagad!!

  SvaraRadera
 4. Enligt honom själv har han läst men han fortsätter att rabbla samma floskler och försöker göra myterna till verklighet genom upprepning! Och skönt att du hann få din ålderspension innan de började riva i pappershögarna. För ålderspensionen får de ju inte riva upp beslutet på - ännu...

  SvaraRadera
 5. Snart rotar de även i ålderspensionen om de får hållas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och då tycker folk att det är för jävligt! Och så genomförs det...

   Radera
 6. Ja jisses, de tror verkligen sig själva - jag anser att de är skyldiga att ta reda på sanningen o sedan hålla sig till den - hittills skiter de fullständigt i vd jag tycker... >:(
  Mycket bra forskat o räknat Lippe! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det läskiga är att de tror att bara för att man upprepar det så blir det sant....

   Radera
 7. Du ska inte vara på Twitter Lippe. Du är för "stor" för det. Om du lyder Fru Venus har du min röst direkt på valsedeln. :) Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för förtroendet men de finns nog inte så mycket plats för de som redan från början är en sorts politisk vilde.Dessutom tror jag att jag skulle tappa tålamodet när det tappas fokus på att göra riktiga saker och kraften ist handlar om att ta poäng på varandra.
   Kram

   Radera
 8. Jag kommer också rösta på dig, du är fantastisk! Kram

  SvaraRadera
 9. Hej! Vilken fin blogg du har, gillar att muspekaren blir en solros.
  Önskar dig en fin och så smärtfri helg som möjligt!
  Kram

  SvaraRadera