En blogg om att leva med SRS, Segmentell RörelseSmärta. Om vägen tillbaka till livet efter en steloperation på Ryggkirurgiska Kliniken i Strängnäs den 10 mars 2011.

söndag 16 juni 2013

Skitinlägg nummer två

Jag känner mig nödgad (!) att skriva en uppföljare till förra inlägget.
När jag gick på lågstadiet gick skolresan till Vadstena och alla kulturskatter som finns i denna vackra stad. 
Men vad som fastnade mest i min ungdomliga hjärna var ett dass. Ett av landets finaste "privet" på sin tid. Hur det blev under det där privetet har det dock inte talats så mycket om utan det klarar kanske var och ens fantasi att klura ut.
Nämnda privet återfinns i Mårten skinnares hus.

1519 fick Mårten Skinnare tre tomter av Vadstena kloster. De låg utmed klostermuren. På dessa tomter uppförde han ett hospital för de fattigaste. Hospitalet bestod av en större byggnad i tre våningar (inklusive källare ovan jord) samt lägre trähus runt detta. Stenhusets utseende ändrades på 1700-talet då taket sänktes och trappstegsgavlarna togs bort. Huset användes i hospitalets regi ända in på 1930-talet, utan att moderniseras. Huset är idag omöblerat, men har inte förändrats mycket sedan det byggdes. Den mindre kammaren på övervåningen har fragmentariska rester av bibliska målningar på väggarna. Idag går bara en gloria att urskilja. På samma vånings utsida finns ett privet, en toalett, bevarat.3 kommentarer:

 1. Den är inte alls dum. Funkar super fram till själva uppsamlingen så att säga...
  Privéerna på Glimmingehus är faktiskt från samma tid!
  Dessa inlägg är ingen skitsak!

  SvaraRadera
 2. Inte riktigt läge att smyga utefter husväggen där, kanske...

  SvaraRadera
 3. Nu har jag läst ikapp bloggar och hos dig fick jag lära mig lite skitsaker ;)

  SvaraRadera