En blogg om att leva med SRS, Segmentell RörelseSmärta. Om vägen tillbaka till livet efter en steloperation på Ryggkirurgiska Kliniken i Strängnäs den 10 mars 2011.

torsdag 29 september 2011

Vill/kan du hjälpa till?

Det här har jag kopierat rakt av från Ilse-Maries blogg:
Ett hjärta rött.
Hon skriver alltid bra och lättförståeligt om vad som händer i politiken och hon tillhör mina favoriter.
Läs det här och så kommer jag senare med ett inlägg om vad du kan hjälpa till och göra om du inte tycker att saker och ting är som de ska i vårt land.

Borg flippfloppar om utanförskapet
By ilse-marie

Utanförskapet – minns ni det?
Nya Moderaternas stora valvinnare år 2006.
I dag vill Anders Borg helst inte kännas vid sitt och alliansens gamla favorituttryck längre – trots att han själv arbetade som chefsekonom hos Moderaterna när sättet att beräkna ”utanförskapet” togs fram, citat AIP:
– Jag har faktiskt aldrig tyckt att det är ett bra mått.
Tydligare än så kan nog knappast ett ”flippflopp” beteende vara. Inte heller mer genomskinligt.


Så här skrev Borg och hans allianskompisar på DN-debatt 2008, citat;
Att bekämpa människors utanförskap från arbetsmarknaden var Allians för Sveriges tydligaste löfte till väljarna i valet 2006. Vårt reformtempo har varit högt sedan regeringstillträdet. Några av de åtgärder vi har genomfört för fler jobb och minskat utanförskap har också upplevts som tuffa. Framför allt gäller det förändringarna i a-kassan och arbetet med att stävja fusk i sjukförsäkringssystemet.


Kort sagt – slakten av trygghetsförsäkringarna skulle minska ”utanförskapet”. Den nya ”utsorteringskedjan” skulle få sjuka att sluta fuska och börja jobba igen. Den stympade a-kassan skulle radera ut arbetslösheten. Ingen skulle längre ”välja” arbetslöshet före jobb.
Själva begreppet ”utanförskap” har hela tiden varit hårt kritiserat och ifrågasatt. Uppsalaprofessorn Bertil Holmlund är en av de starkaste kritikerna och menade (2008) att ”begreppet lätt manipuleras i politiska syften” och att, citat;
…regeringen kan minska utanförskapet enbart genom att förkorta ersättningstiderna eller skärpa kvalifikationskraven, alldeles oavsett vilka effekterna blir på faktisk sysselsättning, arbetslöshet eller sjukfrånvaro

Precis så gjorde man, och man skulle till och med kunna säga att alliansens politik har lyckats – om syftet var att minska kostnaderna i a-kassan och sjukförsäkringen. I dag har bara ca 30 procent av de arbetslösa rätt till a-kassa, och över 50 000 har redan utförsäkrats från sjukförsäkringen. Allt fler av de som tidigare hade rätt till ersättning lever nu på sina anhöriga, på välgörenhet, på socialbidrag eller i hemlöshet. Andra är inskyfflade i Fas3. De laglösa slavarbetarna – som inte heller betraktas som ”utanför” – i dag är de fler än antalet anställda på Volvo.
Borträknade från alliansens ”utanförskap” – men mer utanför än någonsin.
Men trots att alliansen har gjort vad de har kunnat för att manipulera med trygghetssystemen och trixa med utanförskapssiffrorna har man inte riktigt lyckats. ”Utanförskapet” har inte minskat, periodvis har det till och med ökat.

"Utanförskapet” har alltid varit ett luddigt, ifrågasatt, kritiserat och ibland obegripligt begreppet – lättmanipulerat och förnedrande. Utpekande och intetsägande – allt på en och samma gång. Men när begreppet inte längre uppfyller sitt syfte – att vara en röstmagnet och valvinnare – då ratas det.
Cyniskt, beräknande och flippfloppande – Anders Borg och alliansen i ett nötskal!


3 kommentarer: