En blogg om att leva med SRS, Segmentell RörelseSmärta. Om vägen tillbaka till livet efter en steloperation på Ryggkirurgiska Kliniken i Strängnäs den 10 mars 2011.

tisdag 13 september 2011

Sjuka och utförsäkrade ska rädda kulturarvet

Det här läser jag på SVT:s sida om regeringens förslag i den kommande höstbudgeten:

Människor med nedsatt arbetsförmåga får arbeta med att rusta upp det svenska kulturarvet, föreslår regeringen i höstens budgetproposition.

Satsningen omfattar digitalisering, inventering och vård av kulturarvet och Riksantikvarieämbetet får ansvaret för detta.
800 miljoner kronor ska ge utförsäkrade arbete inom kultursektorn.


-Det här är en brygga in till arbetsmarknaden med meningsfullt arbete, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström till Dagens Nyheter.


Att rusta upp kulturarvet är en jättebra ide, att erbjuda anpassade jobb till de med handikapp eller begränsningar är också bra!


Lönebidrag ska utgå och riksantikvariatet ska hålla i det hela. Det låter också bra, Riksantikvariatet vet nog hur saker ska skötas, inventeras och digitaliseras.
Varför får jag då lite dålig smak i munnen?
Varför känner jag mig orolig?
 
Går tillbaka till SVT:s sida och kikar igen och då ser jag det!! Rubriken:
"Kulturarvet uppdrag för sjukskrivna"

De sjuka! De som egentligen inte erkänns utan ist ses som lata myglare! I alliansens Sverige är du inte sjuk eller skadad!

"800 miljoner kronor ska ge utförsäkrade arbete inom kultursektorn" står det i texten ovanför!
Jag motsätter mig inte mot att nya jobb skapas, jag är väl inte dum heller!
Vad som skrämmer mig är att målgruppen är sjuka och utförsäkrade!
Varför i helvete står det inte bara att jobben skapas för arbetslösa?
Och om det nu är sjuka och skadade som ska jobba med detta, hur blir lönerna?
Det blir lite Fas 3 i ny tappning, är jag rädd för!

Människosynen och brist på empati och solidaritet skrämmer mig - igen!

7 kommentarer:

 1. Ja, det är helt vansinnigt! Om detta är till för att ordna arbeten för de utförsäkrade som konstaterats ha en vissa arbetsförmåga, så ja, då är det bra! Men det verkar inte vara fallet. IDIOTREGERING!!!

  SvaraRadera
 2. Det är lite svårt att uttala sig utan att ha sett själva förslaget, men det låter onekligen suspekt! Folk är ju sjukskrivna för att de inte klarar att jobba.

  Och som en brygga till arbetsmarknaden... arbetsmarknaden formligen skriker efter kulturarbetare! ;)

  SvaraRadera
 3. Du fick en Award. Gå in till mig och kika! :)

  SvaraRadera
 4. Plus att synen är att kulturen är något flummigt som vem som helst kan ägna sig åt, att kompetens inte har någon betydelse inom kulturen, att kvalitet inte spelar någon roll. Jag har pluggat fyra år, ska jag inte få några jobb sen för att utförsäkrade TVINGAS ta de jobben jag borde få bra betalt för att utföra på ett kvalitativt sätt? Morr.

  SvaraRadera
 5. Jag har i eftermiddag suttit i ett 2 timmar långt samverkansmöte. Vi som träffas är från LSS-handläggning (jag), arbetsförmedlingen, försäkringskassan, gymnasisärskolan, enheten för arbete och kompetens och ungdomsuppföljningen. Alltså handlar samverkan om unga och vuxna med funktionsnedsättning (psykiska, fysiska, neuropsykiatriska och utvecklingsstörning). Fy fan..... De enda som skriker om samverkan för att underlätta är vi inom LSS, skola och försäkringskassan. Arbetsförmedlingen höll i stort sett käften. Man kan ju undra varför? Får dom inte samverka eller vill dom inte? Kanske jag kom ifrån ämnet DU skrev om men det hänger ju ihop. Vete fan vad jag ska rösta på nästa gång? Blankt kanske... för att utnyttja min rösträtt i alla fall

  SvaraRadera
 6. Hmm... Jaa, tyvärr känns det väl som så, en ny fas 3 i ny tappning, som du säger... Hmm.. Tål att funderas på det här.

  SvaraRadera
 7. Jaha, så de människor som är långtidssjukskrivna o utförsäkrade är bara de som inte har någon utbildning o som aldrig tidigare har varit på arb.marknaden för det är väl de arbeten som de har tänkt sig att de här människorna som belastar skattesystemet ska ha de okvallifiserade jobb på museum. o .

  Men visst har vi glädje av att narkos-sjukskötersor som har fått diskbråck o inte blivit bra på ett år ska räkna benflisor från utgrävningar i stället för att komma tillbaks till sjkh där de skriker efter dem för att det inte finns tillräckligt många utbildade sjksköt.

  ...eller en högstadie skola som saknar kvilifecerade lärare har ju stor glädje av att en utbrännd Ma/No-lärare o sitter o räknar hur många runstenar som behöver tillsyn, i tället för att få hjälp att kunna trappa upp sin arb.belastn. i lugn takt.

  ...eller en snickare, socialsek., bilmekaniker osv.
  Nej att alla som har varit vitt anställda o har betalat skatt o arb.givare har betalat in arb.givaravgift till systemet för att det ska finnas pengar till rehab. o förtidspension till de som inte klarar att arbeta mer.

  Men nej vi är bara myglare! Jag kan ju ringar till er som tror att det är så nästa gång jag får mitt smärtskov jag ligger o skriker i smärtkramper tills jag kommer tills sjukhus o får morfindropp. Eller så kan nu ju fråga min tre barn som har fått växa upp o se den här mamman ligga o skrika av smärta o vara helt okontaktbar o det är de som måste ringa ambulans o försöka få mig att andas fast jag inte kan, det gör man ju också bara för att man vill ha de futtiga kronorna som man får när man är förtidspensionär...

  Jo då kanske ni kan ha lite förståelse att det inte är alla som blir helt bra hur gärna man än vill o hur starka medeciner man än tycker i sig o ni kan kanske tänka på det ni som bestämmer, men ni läser väl inte bloggar för det är väl för hemst att få höra hur det verkligen är...

  Kramis o stort tack till dig <3 Lippe för att du tar upp de här viktiga sakerna när vi andra har nog med att bara vara el. dövar sinnet med att tänka på annat som tex. böcker.

  PS;Ursäkta Lippe att det är din blogg som jag vräker ut all min frustration men ibland blir det för mycket o då vill man bara få ut allt "jobbigt" när DE vill göra det ännu värre, Tack <3 Du igen!DS

  SvaraRadera