En blogg om att leva med SRS, Segmentell RörelseSmärta. Om vägen tillbaka till livet efter en steloperation på Ryggkirurgiska Kliniken i Strängnäs den 10 mars 2011.

fredag 3 juni 2011

FMU och Pilaprojektet

Sitter och läser på Påskuppropets Facebooksida, där förs många intressanta diskussioner och det kan handla om allt möjligt. En diskussion handlar om hur förnedrad man kan känna sig under en FörsäkringsMedicinskUndersökning.
Jag har inte tänkt så mycket på det, mer som så att min intregritet blir tillintetgjord. Att folk gräver under skinnet och går in i mitt innersta och ska veta allt om mina tankar, medicinvanor, sexliv och alkoholvanor. Diskussionen får mej att tänka tillbaka och fundera på ett annat sätt, det fanns ju stunder jag blev oense med folk och någon gång som jag blev riktigt förbannad men det är inte förrän nu som jag börjar fundera på om jag blev förnedrad, har man blivit det om man inte känner sig förnedrad?
Och i så fall, är det för att jag inte brytt mej eller för att jag inte fattat?
- Näe, du låter ju inget äta dej, du kan ju handskas med vad som helst!! säger en viss bekant när han tycker att något håller på och stör honom och jag säger att "gör något åt det eller lägg ner din klagan".
Jag kan tycka att en del får man väl ta och gör man inte det så får man väl sätta ner foten.
Lätt att vara kaxig när man inte står i beroendeförhållande!
Om de blir avogt inställda till dej kanske de jävlas med resultaten? Även om det inte är så så finns ju känslan där.

När jag skulle gå Pilaprojektet i Linköping skulle jag till Uppsala och ta epiduralinjektioner och visste att jag skulle få ont som fan och att då köra fyra mil och sedan gå på aktiviteter och utredningar hela dagarna direkt efter skulle bli svårt. Jag ringde min handläggare på FK, Herr Willy, och berättade som det var och ville att vi skulle senarelägga den för att jag skulle ha möjlighet att delta på ett vettigt sätt. Han ballade ur totalt och skrek att om jag inte åkte in och deltog heltid varje dag så skulle han personligen se till att jag inte fick ett enda jävla öre till från FK!!!
Japp, när jag tänker efter så blir man nog förnedrad, och det på flera sätt..

Om du vill läsa om Pilaprojektet och hur det gick och blev med allt vad det kostade att genomföra så kan du göra det här.

5 kommentarer:

 1. Jadu, det var en svår fråga... Men visst kan man nog bli förnedrad utan att känna sig det. Det går absout inte att jämför med dig, men ibland finns de ju de som kanske inte har "alla hönsen hemma" som folk roar sig med att förnedra.

  SvaraRadera
 2. Förnedrad är bara förnamnet. När en av utredarna skriver i journalen att man är lat och inte vill jobba, ja då tycker jag man är förnedrad." Vill hellre sitta och fika med sina äldre, förtidspensionerade väninnor"
  Som om man har så många andra att välja på, när alla andra kan jobba???
  Jag hoppas ändå att jag har alla hönsen hemma!

  SvaraRadera
 3. Hjälp, ja, du blev nog förnedrad, men är bara att gratulera som inte tar åt dig nämnvärt. Den där Herr Willy verkar ha problem med sig själv..han bränner nog ut sig snart. Hoppas han får en hård och omänsklig handläggare på FK.

  SvaraRadera
 4. Jag har blivit FMU vilket resulterade i att en läkare på det stora sjukhuset i Stockholm tjänade ca 45 000 kr på att förnedra mig. Om jag hade överklagat så hade en av hans två kollegor gjort nästa bedömning. Om journalisterna hade kollat de få läkare som sysslar med dessa undersökningar så hade de funnit att de är ett fåtal och de tjänar massor av pengar på detta. Så FK gör de som redan är rika ännu rikare. Hur kan dessa sova gott om natten? "But what goes around comes around" - Bumerangeffekten!
  Önskar dig en skön fredag!
  Många kramar från syd

  SvaraRadera
 5. *kopierar Guns kommentar* :D

  SvaraRadera