En blogg om att leva med SRS, Segmentell RörelseSmärta. Om vägen tillbaka till livet efter en steloperation på Ryggkirurgiska Kliniken i Strängnäs den 10 mars 2011.

onsdag 1 juni 2011

Förslag till lagändringarna och regeländringarna i sjukförsäkringen

Sorry vänner!! Nu blir det en favorit i repris och det har Blogger bestämt!!
Jag skulle bara länka till det här inlägget eftersom det har med dagens artikel i Corren att göra och sätta etikett på det. Det tyckte Blogger var så spännande så de satte det som nytt inlägg!?
Man fär väl vara glad att det finns kvar överhuvudtaget :)

Nu har förslag till lagändringarna och regeländringarna i sjukförsäkringen gått på remiss. Snart godkänns de på friserade sanningar.

Ett godtyckligt arbete där en skev verklighetsbild står till grund, där synen på den skadade/sjuka människan är full av fördomar och i total avsaknad av medmänsklighet.


I sammanfattningen av promemorian skrivas att Arbetsgruppen anser att den svenska sjukförsäkringen i de flesta fall fungerar väl. Vidare sägs att rehabiliteringskedjan och de andra reformerna som genomförts sedan 2006 kraftfullt bidragit till den positiva utvecklingen inom sjukfrånvaron.Så redan där får jag veta att de är ganska nöjda med vad som nu är.

Glömda är både ISF:s utredning/granskning samt Karolinska institutets resultat när de på uppdrag av regeringen gjorde en utvärdering av rehabiliteringskedjan.
KI kom fram till att den inte alls fungerat och att många av de som gick tillbaka till försäkringen gjorde det mycket försämrade.
I alla tider har ett samhälles regler och lagar haft sin grund i etik och moral, min oro är att så är inte längre fallet.


Om man kritiserar sjukförsäkringen och dess regler så sätts det upp en mästrande min och ett pekfinger som säger: Vi ska inte gå tillbaka till det gamla när människor allt för lättvindligt förtidspensionerades!
Näe, vem vill det? Jag har aldrig hört eller träffat någon. Det ena utesluter inte det andra, man kan ha ett system som stöttar och hjälper i rehabilitering OCH ger trygghet under resans gång.
Jag anser att det är väldigt lågpresterande att bara kunna se två lösningar, eller former för lösningar, på ett problem.
Finns det bara NU och DÅ? Jag efterlyser en trygg FRAMTID!


97% är nöjda med sin sjukpenning säger Ulf Kristersson i en intervju i P1:s Ekot.
Japp! Säkert, eftersom det är de som sjukskriver sig för halsfluss, maginfluensa eller ett brutet ben. Sjukförsäkringen fungerar så länge du blir frisk. Vid allvarlig och/eller långvarig sjukdom är det värre ställt!
Ta bort tidsbergänsningarna, ta bort kontrollpunkterna och inför stödpunkter. Stödtillfällen då man samarbetar med alla parter för att få upp människor på bana igen, istället för som nu, så fort som möjligt ut från försäkringen!!

Då pekar de på oskälighetsregeln. Samma paragraf som mildrades för ett år sedan och som ISF fann att en (1st) haft hjälp av. Skulle tro att det i fortsättningen bara är "enskilda fall" som kommer att få nytta av den regeln.
Enskilda fall används nu i ett nytt sammanhang och av nya aktörer och dessutom skulle en oskälighetsregel inte behövas i ett system som fungerar!


Ulf Kristersson är nöjd.
- Det kunde ha varit mycket värre, det hade vi räknat med, säger han!! Han pratar då om hur många som blivit utförsäkrade och lever på försörjningsstöd (socialbidrag). 
Av de utförsäkrade gick 50% tillbaka till sjukförsäkringen,
10 % lever på försörjningsstöd, 10% är i arbete, de flesta med någon sorts stöd och i stort sett alla på deltid.
30-35% är nu dessutom "närmare arbetsmarknaden"??
Hur då? ALI räcker tre månader och sedan är du ute.
När han får frågan om att det inte är hemskt att folk ska behöva leva på sina nära och kära, låna pengar och tigga och be om hjälp så svara han att det visar ju bara att vi lever i ett samhälle där folk tar hand om varandra! Men varför skriker ni då när folk vänder sig till kyrkan när de anhöriga inte orkar längre?
10% av de utförsäkrade lever på försörjningsbidrag, hur många har sökt och fått avslag? Hur många fick veta redan i första kontakten med socialkontoret, över telefonen, att det överhuvud taget inte var någon ide att komma in med en ansökan!
Hur många är det som blir nekade eftersom de under sitt yrkesverksamma liv fått ihop pengar till att köpa hus och bil??


- Om du har försörjningsstöd ska du inte äga, säger Ulf Kristersson
- Om du är sjuk eller skadad och därför inte kan jobba ska du inte behöva söka försörjningsstöd, säger jag!!

Om man har jobbat och slitet i 30 år och sedan blir allvarligt sjuk eller skadad, ska man då förlora rätten till privat ägande? Allt vad du köpt, fått eller ärvt kan nu tas ifrån dej. Du har i trettio åt betalat på en försäkring som inte faller ut.
Det handlar inte om bidrag, det är en försäkring!


Barnfattigdomen i Sverige ökar igen.
220.000 st barn har föräldrar som inte har råd att göra mera än att hålla dem vid liv!
Professor Tapio Salonen har räknat ut att det kostar
15 miljarder att avskaffa barnfattigdomen.
15 miljarder - det är lika mycket som jobbskatteavdraget, det senaste alltså, det femte! Tänk då också på att de fattiga barnen lever i familjer som inte nås av några skatteavdrag! Och vi vet ju hur avdragen ska finansieras...

73.000 förtidspensionerades årligen!!
Men vad finns bakom siffrorna? Om jag tar fram statistiken över förtidspensionerade dec 2008 kan jag se att:

ca531 000 st är i ersättning, jag skriver ersättning för här ingår även de som har tidsbegränsad sjukersättning och omprövas med jämna mellanrum.
Den största åldersgruppen är 55-64, de är 394 000 stycken.
Undrar om de led av arbetskador och utslitningar eller om de var arbetsskygga fuskare??
Ca 150.000 var arbetande på deltid, de flesta på halvtid.

Ja, men det stora fusket då!!
Myglande svenskar? Hur stort var det? 0,04%!!!
Man gjorde ett återkrav på 193 miljoner 2006.
Bra! Synd bara att FK:s kontrollenhet kostade 300 miljoner öronmärkta kronor att bygga upp!
När kontrollenheten rapporterar sin siffror varje kvartal så håll i minnet att summan inkluderar även felaktiga utbetalningar som gjorts pga FK:s misstag. Allt är inte fusk utan den riktiga siffran hittar du under polisanmälningar!
De senaste fyra åren har 315 miljoner kronor krävts tillbaka i sjukförsäkringen och det har kostat 546 miljoner kronor!

Jag läser på SVT:s hemsida att Moderaterna i helgen haft det årliga "Sverigemötet" där de slagit fast att barnfattigdomen är en moderat fråga, att värdeladdade ord som jämställdhet och rättvisa ska numera vara moderata huvudfrågor. Underbart!! Då ser vi fram mot förändring!!
Eller ska de fortsätta att lämna förslag på remis och inte ta till sig resultaten?
Fortsätta att inte läsa utredningar de beställt, ignorera granskningarna som gjorts? Att de inte lysnar på vad vanliga människor vill och tycker eller kanske behöver förvånar mej inte. Men läser de samma utredningar som jag?


Jag tror de läser men de läser det som fan läser bibeln!!


Tycker du att det känns tryggt att de som ska utforma vår grundtrygghet friserar sanningen, vänder på siffror, ignorerar verkligheten och inte bryr sig om fakta?


Det tycker inte jag....
http://www.inspsf.se/publikationer/isf-rapporter/

7 kommentarer:

 1. SKITBRA Lippe! Grym du är på att få saker på pränt!
  KRAM

  SvaraRadera
 2. Oj vad bra skrivet!!! Ska texten publiceras någonstans mer än på din blogg? Det borde den. Trots att den var lång blev jag helt uppslukad av texten och du skriver lättbegripligt, klart och tydligt.

  SvaraRadera
 3. SV: tack! Texten ligger på bloggen just för ATT den är lång! Jag ska skicka runt till olika tidningar i en kortare version och Expressen tar in en jättekort version i helgen under insädare. Jättetråkigt att hålla på att kapa så jag kände att jag skulle lägga ut texten på bloggen oklippt version.

  SvaraRadera
 4. Det är en fullständigt bisarr utarmning av det försäkringsskydd vi en gång hade. Och folk fortsätter att prata om fusket. Det fanns ju knappt!

  SvaraRadera
 5. Kan bara skaka på huvudet!

  SvaraRadera
 6. Och detta är Sverige 2011!!!!
  Man tror inte det är sant...

  SvaraRadera
 7. Fy f-n så bra Lippe!!!
  Jag håller med i vartenda ord, sedan tänker jag på det här nya, där jag hörde en reporter säga att de nya reglerna skulle göra så att en utförsäkrad skulle kunna få ca 9000 i månaden, med bostadstillägg. Detta bostadstillägg (eller vad det hette) skulle vara högst ca 4.500 (jag kommer inte ihåg siffrorna riktigt) och vad som krävdes för att få så stort bostadstillägg har jag ingen aning om, men jag tror inte det är någon risk att flertalet får det.
  Vidare, så skulle alltså resten av summan göra att de utförsäkrade inte skulle behöva leva HELT på socialbidrag. Ursäkta mig, men vad är skillnaden? Att tvingas gå till soc för att få en del i soc-bidrag eller att få hela? Man sitter ända i samma rävsax. Det är ett spel för gallerier och som vanligt så är det mycket snack men absolut ingen verkstad.

  SvaraRadera