En blogg om att leva med SRS, Segmentell RörelseSmärta. Om vägen tillbaka till livet efter en steloperation på Ryggkirurgiska Kliniken i Strängnäs den 10 mars 2011.

måndag 11 april 2011

Förändringarna i sjukförsäkringen

Bild från http://www.kristianstadsbladet.se/opinion/huvudledare/article1365259/Dags-att-ta-en-sjuk-debatt.html


I dag har socialförsäkringsminister Ulf kristersson presenterat sina förslag till ändringar i sjukförsäkringen.
Kl 11.00 i dag höll han en presskonferens där han gick igenom förslaget, men tyvärr, som vanligt, hade på sig teflonkostymen och inte svarade på sakfrågor.


Han har delat upp förslagen i sex punkter.

Punkt 1
Oskälighetsbedömningen, att ingen ska lämna sjukförsäkringen om det är oskäligt på grund av sjukdom utan ska i sådana fall stanna kvar i sjukförsäkringen. Alltså en bedömning som ska göras och det är rätt, men av vem?? Av FK och AF tillsammans med medicinsk proffesionalism, sägs det.
En ny sorts försäkringsläkare igen? Eller riktiga läkare med patientkontakt?
Här kommer inte heller några sakliga informationer men han gör helt klart att " någon glidning av begreppet sjukdom, som det var förr, inte är aktuell".

Punkt 2 och 3
Han föreslår "sjukpenning i särskilda fall" som skulle gå till nollade och utförsäkrade och den skulle ligga på samma nivå som man har när man går ALI (arbetslivsintroduktion).
Om man inte är med i a-kassa får man 3.900:- i månaden, i min värld innebär det socialbidrag likt förbaskat. Man ska även kunna få ett nytt bostadsstöd som tar hänsyn till försörjningsbörda vilket är svårt att kommentera eftersom inget sägs om hur den ska beräknas.

Punkt 4
Att man vill sätta in tidigare rehabiliteringsinsatser är välkommet! Ett bättre samarbete mellan myndigheter låter också bra men man får inte glömma att rehabilitering betyder inte egentligen att man återgår till arbete och egen försörjning men att det kan vara ett resultat av rehabilitering. Rehabilitering handlar, iaf för mej, om arbete tillbaka till hälsa. 
Här pratas inget om vilka medicinska insatser som ska satsas på. Det är i dag mycket svårt att få specialistvård i Sverige.

Punkt 5
3000 platser ska arbetsförmedlingen få för att kunna ge till personer med nedsatt arbetsförmåga. Låter det vara okommenterat

Punkt 6
Tilltron till sjukförsäkringen behöver stärkas. Jag är rädd för att han ska anlita någon PR-byrå som gör flashiga filmsnuttar och annonser.
Vi har ju sett det förut, det kommer ni ihåg eller??
Det är så här, Uffe, att förtroende och respekt kan man inte bara hyra någon till att fixa åt sej, det måste man förtjäna!!

Kommer ni ihåg den kampanjen varifrån bilden nedan kommer?Reaktioner, funderingar och farhågor.

Kristersson fortsätter att att påstå att rehabiliterinsgarantin/kedjan varit lyckad.
Hälften har återgått till sjukförsäkringen och därmed underförstått att de andra har börjat arbeta?
10 %  är i arbete med lönebidrag eller andra stödåtgärder.
Vart tog de andra vägen? Jag misstänker att där är bl.a. vi utförsäkrade, nollade bidragstagare som inte är inskrivna som arbetssökande därför att AF bedömer oss som för sjuka att jobba?
Vi som kallas för enskilda fall och inte räknas?! Vi som inte sökte sjukpenning därför att vi hade SGI 0:- och därför blivit osynliga?
Dessutom visar flera undersökningar och utvärderingar att det inte gick så bra!
Bl. a. utredningen från Karolinska Institutet.

När Kristersson får frågan om hur många som de räknar med kan slippa att hamna i bidragsberoende och förlora eget ägande när oskälighetsprövningen genomförs svarar han att de inte vet. De har inte räknat på det?? Bullshit!!! på ren svenska!!
Det vet han visst! Det är vi enskilda fall som han inte velat räknat annars heller! Men kolla hålen i statstiken, där är vi!!!

När arbetsförmågan ska bedömas ska alltså hänsyn också tagas till om det är oskäligt att personen lämnar sjukförsäkringen, återigen en bedömning som ska göras, av vem? Riktig läkare med patientkontakt, FK:s tjänsteman eller arbetsförmedlaren på AF? Kristersson talar med sträng blick om att någon "allmän glidning av sjukdomsbegreppet" inte kommer på fråga!

Helt klart räknar han med att det kommer att bli överklagande eftersom han pratar om det att det kommer att bli överklagande och domar som ger predjudikat. Han fortsätter att det kommer ju alltid att finnas folk som inte är nöjda med FK:s beslut. Vad han menar är naturligtvis att det alltid kommer att begås fel!!

När man ska provas mot arbetsmarknaden så säger Kristersson att man ska vara beredd på att kanske ta jobb hos annan arbetgivare, kanske i ett annat yrke till och med. Tror han att jag är dum eller?? Klart jag hade gjort!

Jag ska även vara beredd att flytta på mej. Ok, men fixa då på min nya arbetsort och bostadsort personal som ställer upp som släktingar och grannar gjort.
Skjutsat barn till och från skola och aktiviteter, handlat, lagat mat, städat, kört katten till vetrinären, hjälpt mej i duschen, skött min tvätt!! Fixa det så ska jag flytta om det hjälper!!! 

En reporter frågar efter presskonferensen vilka lagändringar som måste göras för att det här ska gå igenom och det vill han inte svara på.
För, gud förbjude, det kan väl inte vara så att han inte vet??  Svara vill han inte iaf!!

Han svara inte heller på frågan som ställs flera gånger: hur många kommer/ skulle ha kommits att beröras av oskälighetsundantaget??

Det här är ett förslag, det är inget klubbat utan det här ska tas upp i riksdagen i höst och OM det går igenom så träder det i kraft 1/1  2012.
Jag känner mej inte lugn, det är för många frågetecken i flera punkter.
Kristersson brukar vara en mästare på att slingra sig men i dag var det ingen snygg stil på slingrandet, han bara sket i att svara, osnyggt, Uffe!!!
Jag får en känsla av att vad Ulf Kristersson gör här är att köpa sig tid och respit, nu när han får kritik kan han bara hänvisa till förändringsförslaget och inte behöva ta diskussioner!!
Smidigt, Herr Minister!


Expressens läsarundersökning kl. 17.00.

Du vet väl att du den 25 april kan stödja Påskuppropet mot utförsäkringarna?? 
   6 kommentarer:

 1. Jag ser att vi börjar ungefär på samma sätt, skönt att se att du också har hakat upp dig på dessa punkter. För övrigt, jag håller med dig i varje ord du sagt, och jag har länkat till dig.

  SvaraRadera
 2. Såg dig i Expressen! Fasen vad BRA det var! Du gör skillnad! Hejahejaheja!!!
  Kram :D

  SvaraRadera
 3. Tänk om du kunde kommit till tals mer i expressen!
  Och du borde debattera med denna gubbe! Då skulle vi vara många som satt på din sida och hejade på :)

  SvaraRadera
 4. Sen finns det ju de som inte kan/ska rehabiliteras utan bara habiliteras.... De brukar oxå hamna mellan stolarna

  Skönt att du och andra orkar driva på

  SvaraRadera
 5. Jag är mycket fundersam.
  Jag har läst din artikel i förra inlägget och inlägget idag och hört på nyheterna idag och läst på löpsedlar (det kan man iofs ifrågasätta vad dessa säger), men jag är nog inte mycket klokare för detta.

  Varifrån och vem har överhuvudtaget hittat på begreppet "utförsäkrad".

  Är det inte det som skall bort i första hand och det gäller alla som drabbats av det. Borde inte det försvinna för alltid, vem skall behöva bli utförsäkrad i dagens Sverige om personen är sjuk, jag förstår inte sakfrågan med det.

  Det är väl ingen sjuk person i vårt land idag som skall behöva ställas utanför vårt sjukförsäkringssystem - det är själva det jag inte förstår. Hur har det kunnat bli så? Varför? Vem kom på det? Hur kan man komma på något sådant? Jag är helt frågande...

  OK, om det skulle komma fram att någon handlat bedrägligt, men för sådant beteende finns det ju redan sanktioner.

  Nu verkar det i stället bli en total snårskog av regler hit och dit och ingen kommer någonsin att kunna reda ut var den befinner sig i denna snårskog.

  Likadant, 3000 platser, vem kan bestämma det. Tänk om det behövs 3137 platser, ska 137 personer som råkade bli sjuka vid fel tidpunkt lämnas utanför. Vart tog tryggheten vägen?

  Nej, det är mycket jag inte förstår. Likadant det här att sjukvården och rehabilitering osv FÅR kosta en bestämd summa. Vem kan bestämma det? Det blir ju som det blir, blir vi sjuka så blir vi sjuka och då kostar det vad det kostar.

  Nu slutar jag, jag har många funderingar runt det här och sjukvården, men jag måste läsa på lite mer först, innan jag skriver mer....

  Fram för PåskupproRet/PåskupproPet!

  Agneta kramar

  SvaraRadera
 6. Jag funderar fortfarande.....jag blir inte klok på det här........det har varit debatt på lokalradion här i Bohuslän i förmiddags och det är mer fasansfullt än man kan ana. Och svaren personerna fått av de styrande är inga svar överhuvudtaget....urrrkk...
  Agneta kram igen

  SvaraRadera