En blogg om att leva med SRS, Segmentell RörelseSmärta. Om vägen tillbaka till livet efter en steloperation på Ryggkirurgiska Kliniken i Strängnäs den 10 mars 2011.

torsdag 21 maj 2015

Vi ska hjälpa på plats

Att vi inte ska ta hit flyktingar utan hjälpa dem på plats är ett argument som ofta framförs.
Naturligtvis ska vi hjälpa på plats. Om husen rasat och vägarna förstörts i en naturkatastrof ska vi skicka hjälp för att återuppbygga.
Om missväxt drabbat ett område och svälten dödar människor ska vi hjälpa på plats med mat och bättre kunskap och redskap för lantbruk och odling.
Vi kan hjälpa utvecklingsländerna att utvecklas och det på så många sätt.

Men hur gör vi med de som flyr krig och förtryck? De som på nätterna släpas ur sina sängar. Vad kan vi då göra på plats?

8 kommentarer:

 1. Absolut ingenting! I det läget tror jag alla hade flytt, det är självklart! All främlingsfientlighet skrämmer mig. Har folk tappat all empati?

  SvaraRadera
 2. Väldigt bra tankegång, så sund o förnuftig o självklar egentligen!
  Empatilösheten o det överdrivna snacket om att vi kan inte hjälpa hela världen står mig upp i halsen... Alla är vi människor på en o samma jord!

  SvaraRadera
 3. Ja. Just den frasen "vi kan inte hjälpa hela världen" är också en sådan där som används flitigt.
  Det kanske blir rubrik på ett kommande inlägg :)

  SvaraRadera
 4. Så sant så, klart vi ska hjälpa och inte stjälpa när det behövs.
  Sen kan man ju bemöta tiggarna med ett hej och bekräfta dem, inte bara glida förbi även om man inte kan lägga i alla insamlingsburkar. De är människor också och har fasiken inte valt att sitta och tigga utanför våra affärer och lämna barn och familj i hemlandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Skulle aldrig kräva att någon ska vara med och ge pengar eller annat till tiggare eller några insamlingar. Välgörenhet bygger på frivillighet.
   Men vanligt hyfs, det tycker jag mig kunna kräva!

   Radera
 5. Svar
  1. Tack! ♥
   Men om ni tycker att det hittas mycket skelett i garderoberna hos de politiker vi har nu så skulle ni bara se hur det skulle kunna vara :)

   Radera