En blogg om att leva med SRS, Segmentell RörelseSmärta. Om vägen tillbaka till livet efter en steloperation på Ryggkirurgiska Kliniken i Strängnäs den 10 mars 2011.

tisdag 1 mars 2011

Jag försöker förkovra mej...och fattar inte ett jävla dugg!

Det här översta stycket skriver jag det sista jag gör men läger det överst för om du inte orkar läsa hela inlägget så vill jag att du läser det här:

"Jag kan inte för mitt liv fatta att något så viktigt för medborgarna i ett samhällle som sjukförsäkringen kan vara så svårt att få grepp om. Att det ska få omges av så mycket trams och myter. Att smutskastningar av  politiker emellan ska få ta så stor roll? Att det är möjligt att det händer en sådan total nedrustning utan att folk reagerar. Vem av oss kan inte bli sjuka eller skadade??"


Hur är det här med sjukförsäkringen??
Vad är sanning och vad är media-myter?
Vad är sant och vilka siffror är det som stämmer? Jag läser och räknar. Kollar upp och funderar.
Vem sitter inne med sanningen??
Jag blir fullständigt skogstokig ju mer jag läser och försöker ta reda på. Jag stöter på uttalande av proffstyckare, politiker och annat folk som jag mer och mer tappar både respekt för och tro på!!

Hur kan någon ha kommit på att det var en bra ide att ta ifrån läkarna bedömningsrätten av patienterna? Varför blir inte läkarna jävligt upprörda av att bli så sågade?

Och hur tänkte de när de bestämde att halta och lytta eller sjuka blir efter ett visst antal dagar om inte friska och starka så i alla fall arbetsföra?

Och om de inte går och arbetar så tar vi ifrån dem deras sista värdighet och skickar dem till socialen, det ska väl lära dom?!
Och om de går på socialen får de inte behålla ett eget boende som de själva slitit ihop till och betalat för under sin friska, arbetande del av livet, bilen tar vi med!

Jajjemän!!! Jobbar man inte ska man inte tro att man har rätt till sina ägodelar!!
Jag läser någonstans att sjukförsäkringen går med miljardsvinst sedan 2003!?
Men FK har av regeringen fått sparkrav och måste för att klara av de kraven avskeda många av FK:s personal . Är det sant?? Och nu ska alla FK-kontor läggas ner och alla ärenden skötas över internet och via telefonmenyer?
Just nu är det många som ringer.......hade du önskat att du hade fått prata med någon? Tryck 7!

Jag läser och funderar och blir bara mera förvirrad. Jag har inga klara slutsatser att bjuda på, inga sanningar som kan visa hela bilden. Måste nog låta hjärnan svalna av lite och sedan angripa problemet på ett mera strukturerat sätt.

Men skulle jag kunna vara objektiv?? Fast vadå förresten, jag är ju på den berömda individnivån, den som "bestämmarna" vet finns men ser oss som bara en individ och att en kommer i kläm? Vad gör det när det handlar om "Landet" och att jag har ju i allafall inte hamnat i något utanförskap, eller???

För jag har väl verkligen kännt hur Reinfeldt legat sömnlös och oroat sig? Oroat sig för att jag inte känner av samhörigheten med alla andra i samhället? 
Vilket är meningen att jag ska känna när han drar undan mattan för mej så att jag ur askan ska resa mej som en stark, produktiv och lönande medborgare??

Har hittat lite att läsa om du är intresserad.
http://detysta.wordpress.com/ här kan du läsa om myterna. Tydligt och bra skrivet, så där som jag önskar att jag kunde gjort!!

Om FK:s sparkrav och konsekvenserna läser du här http://www.dn.se/debatt/forsakringskassan-drabbas-igen

Om du bara orkar följa en av mina länkar så ta den här: http://ilsemarie.wordpress.com/2009/12/14/bevingade-ord-och-fakta-om-sjukforsakringen/ Ilsmaries blogg Hjärta Rött är välskriven utan att bli papperstråkig och torr. För jösses vad många tråkiga sidor och bloggar jag varit inne på det senaste dygnet!! Hon skriver om politik på ett sätt så att tom jag orkar läsa och engagera mej ;)

Ledsen att det inte blev så roligt inlägg men det här är vad jag sysslat med nu, att försöka förstå, att försöka ta reda på vad som gäller och vad som är sanning.

15 kommentarer:

 1. Får tårar i ögonen....
  Jag kan bara säga kolla min sida.

  Kärlek över gränserna.....

  SvaraRadera
 2. Tack för din länk och din kommentar!

  Verkligheten är grym för så många i dag... det enda vi kan göra är att försöka förändra och rikta uppmärksamhet på det som sker. Och hoppas på att fler förstår - även de som själva inte är drabbade! /kram från Ilse-Marie (ett hjära rött)

  SvaraRadera
 3. Ja, du sätter verkligen fingret på många av de frågor man har. Jag är ju inte berörd, tack o lov, men för den skull kan man ju tycka och känna. Om jag känner mig villrådig vad gör då inte du/ni som är utsatta.

  SvaraRadera
 4. Ja det är för j-ligt och det kvittar tydligen hur illa det blir, så blir det ändå bara sämre. Hur kan de säga att det kommer att bli bra? Blä, hatar politik eller politiker iallafall, de bara vänder kappan efter vinden. På tal om det, kollade du programmet?

  SvaraRadera
 5. Jag är så otroligt glad för att jag gick genom mitt personliga "helvete" innan det blev så här. Som tur var gick min sjukpension på halvtid genom precis innan. Tidvis hade jag inte orkat kämpa mot systemet, så som det är i dag.
  Sv: Hahaha! Jag funderade faktisk på att vinkla inlägget så. Vad skall bort och inte.

  SvaraRadera
 6. Ett tips om du kommer att behöva söka socialbidrag; låt inte någon sätta in pengar på ditt konto (tex någon nära och kär som vill hjälpa till eller låna dej pengar), det räknas nämligen som inkomst. Spelar ingen roll hur akut situationen var vid tillfället och att du måste betala tillbaka lånet. Ta det i handen direkt istället. Och tänk på att dom kollar konton tre månader bakåt i tiden.

  SvaraRadera
 7. Tack för tipset Helena!!
  Jag går redan på soc och har blottat min ekonomi tre månader tillbaka.
  Jag måste i rättvisans namn säga att jag fått ett mycket bra bemötande från min handläggare där :) Hon har ju sina regler att följa men hon är väldigt trevlig mot mej!

  SvaraRadera
 8. Allt är så fruktansvärt rörigt, man måste vara frisk för att orka vara sjuk... reglerna är helt galna, tack vare att där är folk som utnyttjat det hela.

  SvaraRadera
 9. Håller tummarna för dig. Man kan bli förbannad för mindre....
  Tack för dina kommentarer hos mig och den supersnälla kommentaren hos Fru Gårman. Kramen!!
  Helena

  SvaraRadera
 10. Fan då. Jag har fullt upp med att försöka förstå det finska systemet, och det svenska verkar ännu värre... Sköt om dig vännen, kvällskram!

  SvaraRadera
 11. Reglerna är verkligen konstiga och de som behöver hjälp får ingen (medan andra skor sig på systemet i flera år innan de blir avslöjade). Att man inte tror på läkarna utan ska ha egna experter är väl knäppt om något Kram på dig

  SvaraRadera
 12. Det där r ju en hel djungel där ingen vet vad någon annan gör och ingen vill ta beslut....
  Håller med om att det inte är klokt att man får behandla människor på det här sättet, för som du skriver, det kan drabba vem som helst!!
  stor kram!!!

  SvaraRadera
 13. Otroligt intressanta länkar som visar att sjukförsäkringen gått med stor vinst i flera år, att endast en otroligt liten del av befolkningen fuskar, att svenskar inte alls är mer sjukskrivna än andra, och annat intressant. Tvärtemot vad politikerna hävdar. Dessutom att vi har den hårdaste bedömningen av sjukersättning i världen. Skrämmande läsning. Tack för det inlägget, det är skönt att få kött på benen att argumentera mot alla som bara sväljer alliansens påståenden.

  SvaraRadera
 14. Här också: http://myter.tk/
  Annars har jag tagit en liten paus från detta, orkar inte med just nu. KRAM!!!!

  SvaraRadera
 15. Jag kan förstå om förvirringen är total, verkar vara en snårskog av regler och bestämmelser!!

  SvaraRadera