En blogg om att leva med SRS, Segmentell RörelseSmärta. Om vägen tillbaka till livet efter en steloperation på Ryggkirurgiska Kliniken i Strängnäs den 10 mars 2011.

tisdag 30 april 2013

Vet du hur det luktar hemma hos dig?

Varje gång man kommer in i någons hem så känner man att det hemmet har en speciell lukt. Hela familjer delar lukt. Det hänger väl ihop med tvättmedlet, sköljmedlet, ventilationen i hemmet, matlagning kontra köksfläkt och så. När jag jobbade på förskolan så kunde jag lukta mig till vems tröja det var som ingen kändes vid. 

Och som sagt när man kommer in hos någon så känner man just deras speciella "hemmalukt".

När jag bodde i Tingsryd, där kom det för andra gången idag, så bodde jag i ett ombyggt magasin som vi i vanliga fall använde som sommarstuga. Och det visste man ju att när man kom hem därifrån fick man tvätta allt, även det man inte använt för det luktade som vi sa "småland". Men när jag bott där ett halvår så kände jag inte lukten längre och utgick i från att det berodde på att jag nu bodde i huset och att lukten försvunnit nu när jag vädrade, städade, eldade och lagade mat. Så var det inte, jag gick omkring och luktade småland utan att känna det. Upptäckte det när jag var hos en kompis inne i byn och låg länge och väl i dennes badkar. När jag torkat mig och ska ta på mig kläderna så känner jag lukten jättetydligt. Jag säger till kompisen att:
- Fy, lukta på min tröja!
- Vad då? svara hon, så där luktar du alltid!

Visst undrar du nu hur det luktar hemma hos dig?
Själv går jag och tänder några vaniljljus.
Och så Glad Valborg!!

( om du misstänker att du behöver luktförändra hemma kanske du kan öppna ett förnster och släppa in lite rök från någon brasa?)

7 kommentarer:

 1. Mina svärföräldrars hus luktar "Bomig" (stadsdelen de bor i). Det räcker med att man är inne i huset i fem minuter och vänder - doften sätter sig i kläderna direkt och en dusch är nödvändig. Jag kan direkt lukta när min man varit där en stund. Hemsk tanke att jag bodde i samma hus förut...tänk vad jag stank!!

  SvaraRadera
 2. Hund/eventuellt våt hund, lite häst plus kattskit om de producerande inte täckt över den.
  I den hårfria avdelningen i huset luktar det "helg"

  SvaraRadera
 3. Visst är det så! Mer eller mindre! minns så väl från jag var liten, hur det luktar hos min farbror och faster! Jättegott tyckte jag iallafall :)

  SvaraRadera
 4. Så är det. Det luktar mer eller mindre hos folk. Det luktade alldeles hemskt från våra radhusgrannas hus, en gång i tiden, så fort de hade dörren öppen blev lukten väldigt tydlig. Så luktade det inte alls hos oss. Så flyttade jag men ex-sambon bodde kvar och för några år sedan kunde jag känna att det började lukta liknande, om än inte så starkt, även i "mitt" gamla hus.

  SvaraRadera
 5. Våt hund, precis, och damm och allt annat sunk! Jag vill ju tro att det luktar gott och ibland kan jag inbilla mig att det är så och när jag varit hemifrån några dagar då kan jag känna det!
  Trevlig fortsättning på helgen! Kram

  SvaraRadera
 6. Hoppas det luktar vår hos mig för alla fönster är öppna för att vädra ut vintern. Barnens far och jag hade en sommarstuga som luktade mugg, det går inte att komma ifrån - vi kallade att det luktade stuga. För ett tag sedan hittade jag på vinden lite garn som legat i stugan och som jag fick med mig vid separationen - fy katten vad det luktade! Min första tanke var - har jag luktat så här i över 20 somrar??? Huva!!!
  Hoppas du har det bra i dag <3

  SvaraRadera
 7. Haha thats what friends are for! :) I vårat trapphus luktar det "gammalt" så som det luktar hemma hos äldre...

  SvaraRadera