En blogg om att leva med SRS, Segmentell RörelseSmärta. Om vägen tillbaka till livet efter en steloperation på Ryggkirurgiska Kliniken i Strängnäs den 10 mars 2011.

tisdag 22 januari 2013

Rör inte mitt kött!


Nu säger i och för sig Eskil Erlandsson (landsbygdsminister) att det inte är aktuellt att införa någon extra köttskatt.
Anders Borg, Annie Lööf och Åsa Westlund från Eu-parlamentet sågar också iden.
Tanken att värna om miljön är bra men ibland sågar man i helt tokiga ändar.
När jag tänker kött tänker jag mat och när jag tänker mat tänker jag: - hur fan ska pengarna räcka?
Om jag har åttio kronor kvar och ska köpa mat då köper jag kött hellre än linser eller grönkål. 
Om jag har fyrtio kronor kvar så funderar jag inte ens på några grönsaker - det blir en köttbit från Irland samtidigt som det känns som om jag spelar rysk roulette med min och barnens hälsa. 
(dagens larm om utländskt kött)
Inte heller blev det bra för miljön när jag inte köpte närproducerat, inte ens svenskt.
Jag tror att det är folk med pengar som överkonsumerar kött, inte är det vi på marginalerna i alla fall. 
Så om man vill straffa/fostra/skydda köttfrossarna så gör det på ett sätt där det verkligen blir de som betalar. Lägg skatten på kött som serveras på restaurang i stället. Kanske dags att kompensera för branchstödet näringen fick genom sänkt restaurangmoms?
Kött i kalopsen!
De som har råd att äta ute kan gärna betala den där extra skatten och vi som äter hemma kan fortsätta ha kött i kalopsen.

Daniel Swedin på Aftonbladet tycker att det är en utmärkt ide att höja pekpinnen och knacka folk i huvudet med den eftersom nu frivilligheten inte minskat köttkonsumtionen. Men om det handlar om vår hälsa är det inte bättre då att lägga punktskatt på chips och godis och framför allt läsk. 
Stöd våra svenska bönder så att vi kan ha råd att köpa närproducerat Naturbeteskött som är bra både för miljö och för kroppen.
Vad vill jag få sagt?
Jo egentligen bara det att höj inte kostnaderna för basmaten, det slår så hårt mot dem som redan lever på marginalerna. 
Om ni vill att folket ska tvingas till lydnad och hälsosamhet genom skatter så beskatta dem som klarar av det och och man nu ska beskatta något så gör det på socker och fettbomber som vi som har det knapert i alla fall inte köper, i alla fall inte innan vi sett att vi har till mat på bordet.


Så än en gång:
- Rör inte mitt kött!!

13 kommentarer:

 1. Håller med dig. Beskatta godis, chips, läsk och sådant, inte den mat vi BEHÖVER! Blir ofta utländskt kött här, man har ju inte råd med annat. Det fattar jag inte heller, hur kött som transporterats hit från annat land kan vara billigare än vårt eget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med varför det är billigare kan man ju bara gissa. Billigare uppfödning och djurhållning? Och det borde väl betyda sämre? Eller?
   Du ser att du fick inga avar, bara flera frågor. ;)

   Radera
 2. Länkar till en sida som säger mycket av vad jag tycker.
  Kramar ♥


  http://www.karinsmiljoblogg.com/2013/01/dagen-k-som-i-kottskatt.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del saker är vi överens om, typ att djurhållningen ska hållas bra men vägen dit och omfattningen lär vi aldrig kunna enas om!
   Kram ♥

   Radera
 3. Många kloka ord som vanligt från Lippe. Du har så himla rätt. Är bara rädd för att det sitter en massa viktiga personer på sitt sittfläsk och tycker precis tvärtom.Finns det ingen möjlighet att få rösta fram en Lippe till en viktig post i regeringen. Du skulle få min röst direkt. Minst statsminister. Äntligen en kvinna. Dessutom med både skinn på näsan och en härlig humor. Gillar en annan sak. Din Header.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Bosse! Jag nöjer mig med att jaga politiker lite i stället. Och vet du, den där headern, där innan för häcken bor jag! :)

   Radera
 4. Jag förstår inte, varför lilla Sverige. det är väl fan inte vi som ska miljötänka vi har väl minst utsläpp? USA finns inte de på vår jord? Gör något åt deras enorma köttfarmar istället, vi kommer inte sluta äta kött men USA kommer kanske producera ännu mer när utsläppen från Sverige minskar eller???? De ska ge fan i vårt svenska kött. Måna om skattepengar?? De kan ta dom någon annan stans tycker jag.

  SvaraRadera
 5. Jag håller med dig. Det är helt fel ende att börja i. Sänk priserna på nyttig och närodlad mat men höj i så fall priserna på sånt våra kroppar far illa av, så som läsk och godis.

  SvaraRadera
 6. Nää! Inga nya spår här. Vad gör Lippe bakom häcken? Hon är väl inte insnöad? Har säkert gått över till att bara äta grönsaker. Eller skjuter hon vildsvin och äter närproducerat? Hemskt vad filten på min bäddade säng lockar på mig. Kan någon vara snäll och väcka mig när våren kommit på riktigt? :) Ska bara först lägga in ett inlägg på min blogg om ryggar. "Ethels magiska händer" heter det.

  SvaraRadera
 7. Jag har sett din signatur lite här och där i bloggarna. Nu tog jag mig tid att se vem du är.
  Den första kontakten - hurra, vilken fint inlägg. Håller helt med dig.
  Jag har svårt att få ekvationen att gå ihop - utländskt kött och långa transporter = billigare än närproducerat.
  Köttskatt - låter som ett skämt.Vi köper lamm från trakten och rådjur eller hjort som kommer från öarna.
  Inte det billigast köttet men vi vet att djuren haft det bra under sitt liv.
  Jag vet att det oftast är plånboken som styr hur vi handlar - inga mer skatter på mat.
  Ha det bra och på återseende.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 8. Bra poäng där med att lägga punktskatt på annat än mat. Trots att jag inte äter rött kött så kan jag se framför mig hur försäljningen av kosttillskott skulle öka om de som tycker om kött inte skulle få råd att äta av det. Alla har inte en jägare i familjen eller vänkretsen. Att jag bara håller mig till fisk och kyckling har inget med ideologi att göra (som du vet) men det gör att jag får i mig proteiner och slipper andra tillskott. Låt folk äta vad dom vill, vad dom tycker om och se framför allt till att alla har råd att äta sig mätta.

  SvaraRadera
 9. Jag är en dålig människa och vill inte ha nån mer skatt på choklad...förlåt

  SvaraRadera