En blogg om att leva med SRS, Segmentell RörelseSmärta. Om vägen tillbaka till livet efter en steloperation på Ryggkirurgiska Kliniken i Strängnäs den 10 mars 2011.

tisdag 11 december 2012

Myla pepparkakstjafset!

Ja, tjafset.
Hade inte tänkt att kommentera det hela men nu kan jag inte låta bli.
Det är väl ingen som missat det hela, att folk rasar över att nu får man inte ha pepparkaksgubbar i luciatågen längre?
Ska vi inte få äta pepparkakor heller då eller? 
Ska alla våra traditioner suddas ut? 
Får vi inte sjunga våra sånger och hur blir det med julskinkan?
Man kastar skit på muslimer, araber, mörkhyade och invandrarvänliga element.


Det här är inte traditionella pepparkakor
Men.....gå ut och stoppa huvudet i snön! 
Kyl av dig och fundera sedan på hur historien började och vem som nu sitter och gnuggar händerna åt de "svenskes" indignation.
Det började den 8 december med ett reportage i en lokalblaska om en skola i Laxå där man skulle bestämma vilka sånger som skulle ingå i luciafirandet. En lärare, en som ville vara politiskt korrekt bestämde att sången om pepparkakasgubbarna skulle utgå ur repertoaren. Hon tänkte säkert inte elakt på något sätt utan antagligen tvärtom, hon tänkte att hon var snäll - och sedan blev det så himla fel!

Nästa dag, den 9, uttalar sig verksamhetschefen i kommunen. 
De barn som vill får vara pepparkaksgubbar i luciatåget. Pepparkakor kommer inte att serveras på grund av allergier men de klasser som vill får själva bestämma hur de vill fika. 
Pojkens mamma får via sms veta att det är ok att att sonen klär ut sig till pepparkaksgubbe.
Senare samma dag publiceras ännu en artikel där mamman till grabben som ville vara pepparkaksgubbe anklagar skolan för att ljuga. Det handlade om att man inte skulle skulle klä ut sig till pepparkaksgubbe därför att någon kunde ta illa upp, menar hon.
Skolan hävdar att eftersom sången inte var med så skulle inga pepparkaksgubbar ingå i tåget och pepparkakor skulle inte serveras på grund av allergier.

Den 10 är det ännu ett reportage i frågan, där uttalar sig igen verksamhetschefen i kommunen. Hon talar om hur skolverkets regler ibland gör det svårt att tolka hur man ska förhålla sig och att man kan bli osäker på vad som är det rätta att göra.

Så långt, så illa.....
Men under tiden, i ett annat hörn av cyberrymden, stack något fram sitt tryne och vädrade medvind.En ny Facebokgrupp såg ljuset den 9 december.
I beskrivningen till gruppen länkas till artikeln om pojken som inte får vara pepparkaksgubbe i luciatåget.
Sedan följer två länkar till.
Den första till Tidningen Realisten. Den tidningen drivs av Svenskarnas Parti. I deras program står att läsa att Sverige ska styras av svenskar, allt ska ägas av svenskar.
Endast människor som tillhör det västerländska genetiska och kulturella arvet, där de etniska svenskarna ingår, skall kunna vara svenska medborgare.
Den andra länken går till en blogg som heter Exponerat och stödjer SD och dess politik och skriver vinklade inlägg om kriminalitet, mångkultur, flyktingbarn, sexualbrott och mångkultur.
Jag kör enligt traditionen så min gran kommer att ha färgade kulor i grenen i år också!
Jag värnar om våra traditioner och är rädd om dem men ännu mera rädd blir jag när det går så himla lätt och fort att få så många att tro att det var någon invandrares fel att skolan inte hade pepparkakor, för det tror folk.
Så alla som klickar gilla på FB-sidan, jag hoppas ni inte har satt sig in i frågan, vad det handlar om utan bara får en härdsmälta i ilskan över pepparkaksförlusten. Så ut med huvudet i snön, svalna av och tänk efter vem det är du stödjer när du trycker gilla, det är ju faktiskt ditt val.
På Realistens sida fanns en kommentar som jag vill dela med mig av:
"Jag är mörkhyad och att de ens vågar påstå att pepparkaks gubbar är kränkande mot afrikaner. I själva verket är det de som kränker mörkhyade människor då de försöker se likheten mellan en människa och en pepparkaka bara för att de delar samma färg. Jag tycker att man ska förbjuda att bygga snögubbar då det är kränkande mot vita. Jag vill ha mina pepparkaksgubbar!!"

Fotnot: myla i mina trakter är det samma som i vissa andra kallas mula, det vill säga trycka in snö i ansiktet på någon.

17 kommentarer:

 1. Tack Lippe för de här orden!

  SvaraRadera
 2. Tack för förklaringen! Jag tillhör de som bara sett olika fragment av det hela, men visst kan man undra över hur man ens orkar dividera så mycket om något sådant... Nyhetstorka? ja, kanske...

  SvaraRadera
 3. Det finns så himmelens många varianter på det här med pepparkaksgubbar, lakritstroll m.m. i både tidningar och på nätet, började redan förra året vad jag såg. Vad gäller allergier, kan man bara inte låta bli att äta det man är allergisk mot?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grejen var att nyrasse-nassar fick folk att tro att invandrare kände sig kränkta vilket aldrig var fallet. Men folk gick i taket och skrek att invandrare skulle ge fan i pepparkakorna och övriga svenska traditioner eller åka hem! Och så tryckte de gilla på en nazistisk sida.

   Radera
 4. Word. Du är så jäkla klok kära du ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, när jag känner att något är fel har jag så svårt för att påpeka det. En del tycker nog att jobbig beskriver mig bättre än klok ;-)

   Radera
  2. Du är jobbigt klok?! :D

   Radera
 5. Jag tycker att vi inför en lag på att ALLA måste börja dagen med tre pepparkakor till frukost. Tänk vad snälla vi skulle bli mot varandra. Jag vill gärna testa varianten du har på bilden. De verkar riktigt söta. :)
  Du är cool Lippe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tar vi beslut på! Och pepparkakorna kan få se precis hur som helst ;-)

   Radera