En blogg om att leva med SRS, Segmentell RörelseSmärta. Om vägen tillbaka till livet efter en steloperation på Ryggkirurgiska Kliniken i Strängnäs den 10 mars 2011.

onsdag 5 september 2012

Det var inte särskilt snällt gjort på Facebook!

Visst har ni hört talas om folk som får sina konton kapade?
Konton på mailen eller Facebook till exempel?
Jag har tyckt att där kan de ju inte komma åt någon vidare info så jag har väl tyckt att det är sådant som är jobbigt men kanske ingen katastrof direkt...
Nu har jag en kompis, vi kan kalla henne Sofie, som får meddelande från en av sina vänner på Facebook, en vän hon känner väl från riktiga livet. Vännen ber om hjälp och naturligtvis ställer Sofie upp. Detta innebär att hon lämnar ifrån sig koder och slutsiffror från sin bankdosa, det handlar om hjälp att betala räkningar, det är den tjugofemte och hon känner vännen och vet att pengarna kommer tillbaka snarast. Vad hon inte vet är att det är inte vännen utan vännens konto är kapat! Hon lämnar ut uppgifterna till en bedragare.

Så där sitter Sofie nu med ett tomt konto!
Sedan kan man ju tycka att så ska man ju inte göra, men jag känner att det kunde varit jag, om min vän hade skrivit och sagt att hon behövde hjälp så kanske jag hade gjort det. 
Men nu kommer jag inte göra det, vill man ha hjälp av mig så får man ringa så att jag hör att det är rätt person!
Varför delar jag med mig av det här då?
Jo, för att det kunde varit jag men eftersom min vän på FB delade med sig så blev jag medveten om att den som skriver till mig kanske inte alls är bästa vännen utan kan vara en bedragare, och kunskap ska man dela med sig av.
Så när en vän på nätet ber dig om hjälp så be denne ringa upp i stället! För visst fortsätter vi att hjälpa varandra!
Och en stor eloge till "Sofie" som delar med sig av sin erfarenhet så att vi andra kan bli lite mera medvetna!
Här är min och Sofies konversation från FB:

det är faktiskt en slutsiffra för en betalordern.

För det är det som gör att man inte tror det är ens eget konto man lämnar uut..
Det är det som är det otäcka i kråksången.

Sen att jag inte skulle gjort nåt alls är en annan sak och en UTOPI
i det läget för mej ... puh.. Här ska du få läsa ungefärliga gången..


“Någon” hade tagit reda på mitt personnummer på Internet.. De kapar en väninnas Fbkonto och har en betaldosa framför sej. Vi skriver bakvägen till varandra . Lite småprat och hon säger sitt ärende .Hon ska betala sina räkningar och hennes Bankdosa krånglar. Ger mej sen sina betalkoder som ska signeras med slutsiffor. Det är den hon får av mej ..
Så jag är ju orsak till detta..!!
Ingen har tydligt aviserat att man kan använda dessa slutkoder till något annat än att betala sina räkningar med...
Och någonstans sitter det ofta “målvakter” (får kanske en hundralapp eller en flaskavin enl . polisen/banken)som är mellanhand mellan “De stora Bedragarna och mej.
Och då är de riktiga brottslingarna svårare att få fast MEN INTE OMÖJLIGT!!
Personligen trodde jag att ett kapat konto var “ borta,” men de tar även reda på flödestarfiken, så att man tror att det är den nära vännen som skriver.. Hur mycket man säger att jaaaag “skulle aldrig”. Är det mååååånga nu som velat “hjälpa” vännen med detta, och detta blir då ett faktum.. Man vet ju att räkningarna ska komma in i tid..
Jag tycker att det skulle vara besvärligare att utföra detta, och att det klart och tydligt skulle informeras. För Bankerna är också “tagna på sängen “ av detta sättet..
Men jaag får ju stå mitt kast . Banken betalar inte ut, och på försäkringsbolagen godtar dom inga bedrägerier.....
Och du vet det var ji inte att mina pengar skulle gå till henne utan bara att hon skulle Låna slutsiffrorna är du med!?


Näe, faktiskt inte!! smile Slutsiffrorna på vad?
14:48
Jo hon, " DE", sitter med en betdosa . Nu är det ju lite olika på olika banker. Och då slår "Hon" in koderna från sin dosa, de jag betalar räkningar med. Och då får man en slutsiffra som gör att räkningen kommer iväg.. 
DEN slutsiffran fick hon av mej. Så jag var såå säker på att det bara går att betala räkningar med den siffran.  
Detta vet nästan inga om. t o m på banken ( var där ett par timar i går.) tycker att det är lite oklart. och koderna gäller bara några sekunder sen är de "Värdelösa" Så i mitt huvud !"Visste " jag ju att de var värdelösa med det samma!!? DET HÄR ÄÄR KRÅNGLIGT. Poliskvinnan tyckte också att det var riktigt luurigt..
Ska faktiskt säga Att mina vanliga Bankkooder hade jag ju ALDRIG gett ut..
Alltså inte ett heltäckande system. Som de inte ansvaraf ör genom någon försäkring. Men om du slarvar med kortet får du hjälp!?

14:44
Chatten avslutad


Visat 14:45

6 kommentarer:

 1. Jojo...det är alltid en "vän" som råkat illa ut. ;)

  SvaraRadera
 2. Fy fan, vad fräckt.

  Och tack för informationen, jag skulle också ha kunnat gå i den fällan.

  SvaraRadera
 3. Nä det där var riktigt elakt gjort! Tack för att du delade med dig, jag ska numera alltid ringa vederbörande om jag hamnar i liknande situation!

  SvaraRadera
 4. Fy fan! Tack för varningen. Men jag skulle blivit lite misstänksam om en riktigt god vän ville ha hjälp med nåt sånt genom att skriva på FB. Stackars din vän! Hoppas hon kan få hjälp av sin bank.

  SvaraRadera
 5. De är så j-a kluriga och det är inte så ovanligt med kapade FB-konton. Jag har en arbetskamrat som fått sitt FB-konto kapat 2 ggr. Hon brukar då få lägga upp ett inlägg om att vi inte ska öppna meddelanden från henne eftersom de kan innehålla virus. De får tydligen tag i hennes kompisars mailadresser via FB...

  SvaraRadera
 6. Ursäkta, men hallåååå alltså!
  Inte ens om min bästa vän skulle få för sig att kontakta mig på FB eller mejl eller nåt annat i cybervärlden för att få hjälp, skulle jag vara säker på att det verkligen är hon. Lämna ALDRIG nånsin ut inlogg, koder eller annat. Trodde alla som handskas med datorer fattade det numera, då det skrivs så otroligt mycket om dessa bedragare.
  En riktig vän, som är i behov av riktig hjälp, gör inte så!!!

  SvaraRadera