Cickis Design, som är en mycket trevlig blogg värt ett besök, skriver idag om att hennes man var nära att begå en stor synd genom att han funderade på att diska bort hennes surdeg!
Ett tag var det ju populärt med vandringsdegar, kommer ni håg det? De hade namn också, försöker komma ihåg vad den hette, Walter? Waldemar? Har för mig att det var något på W...sticker iväg och goooglar...
Hermann!! Så var det den hette!! Man skulle röra och mata och greja i tio dagar.
Hittar info på nätet:
"Om surdegen slutar bubbla är Hermann död. Men lyckas du kan Hermann surdeg leva vidare i det oändliga då varje recept skickas vidare till 4 nya vänner och de i sin tur delar vidare till 4 nya vänner osv (som ett kedjebrev)."
Hos mig bubblade inte Hermann länge......
Vaaaa? Det där var något helt nytt för mig! Det hade jag ingen aaaaning om faktiskt :)
SvaraRaderaHimla äckligt egentligen...
SvaraRaderaHerman har funnits skitlänge. När jag var barn bubblade han i min mosters kök
SvaraRaderaInte visste jag att jag hade en Herman i kylskåpet.
SvaraRaderaTror det är den fjärde i ordningen. Glömmer mata honom....så han blir inte långlilvad här. Någon limpa har jag aldrig hunnit med att göra heller.
//Camilla
Höll på med Herman ett tag och sedan smakade han skit, tro fasiken det, gamla gubbar brukar inte lukta så gott och då smakar de väl inte heller så bra...
SvaraRaderaMin syster hade en Hermann kommer jag ihåg. Men han dog så småningom.
SvaraRaderaJo, nog har jag lyckats ha ihjäl några såna där Hermans. Fast surdegsbröd ÄR otroligt gott!
SvaraRaderaJodå...visst har man haft ihjäl en och annan Herrman genom åren...
SvaraRaderaJag har aldrig ägt Herman. Köper färdig surdegsbröd jag. Finskt ska det vara: :D
SvaraRaderaJag har för mig att Herman inte är en limpa utan en mjuk kaka?
SvaraRaderaJag vet inte om Hermann är kaka eller limpa, god eller inte för vi kom aldrig så långt, Hermann och jag!! Men surdegsbröd är gott och jag beundrar de som kan fixa sådant!!
SvaraRaderaJa just det, Hermann hette han/den. Hermann är en kaka och inte matbröd. Ska vara god, säger de som gjort en. Det har inte jag.
SvaraRaderaDäremot har jag alltid en rågsurdegsgrund och en vetesurdegsgrund ståendes i kylskåpet. De ska "matas" en gång i veckan för att inte dö. Man tar fram den kvällen innan man ska baka, fräschar upp den med lite mer mjöl och vatten. Sedan är det bara att dra igång att baka när man vaknat dagen efter. Inte alls speciellt krångligt.
Jag har aldrig haft någon personlig kontakt med Herman men hört talas om honom. Undra om han var någon goding =)
SvaraRaderaJag hade också en Herman, men jag har inget minne av att han bubblade över huvudtaget...troligen blev det aldrig någon stor succé i mitt liv...!
SvaraRaderaHerman sover i min frys... Undrar om han någonsn blir väckt till liv igen??
SvaraRadera