En blogg om att leva med SRS, Segmentell RörelseSmärta. Om vägen tillbaka till livet efter en steloperation på Ryggkirurgiska Kliniken i Strängnäs den 10 mars 2011.

fredag 27 maj 2011

Kärva tider tarva mynt

När morfar skulle gräva om en väg i skogen någon gång under krigstiden blev det ett lönsamt jobb. Han grävde och bände bland sten och grus och hårt jobb var det. Plötsligt kommer det fram något som varken är stock eller sten. En låda av metall. Morfar rystar på den och och det skramlar bekant i lådan, det låter som mynt!!
Full fart hem och in i köket, fram med fällkniven och försöka dyrka upp det gamla låset.
Jag kan se hur mormor står brevid honom vid bordet och lutar sig över hans axel. Hur deras fem ungar far ikring utanför fönstret och leker.
Det här var hårda tider, de hade ju en liten gård så mat var de aldrig utan men pengar fanns det inte gott om. Men det var värre för folk i staden.
När morfar till slut får upp lådan innehåller den pengar! Gamla pengar, riktiga samlarobjekt. Morfar pratade med storbonden som var myntsamlare och han köpte allt i lådan för en stor slant. Nu blev det kaffe och socker och kanske några skor till barnen.

Den historien sitter jag och funderar på idag när jag går igenom mina gamla brandskadade mynt, jag hade en komplett samling men den brann upp och dessa som är kvar är det som inte var värt så mycket men kanske att det ska kunna ge något. Kanske så att det räcker till nya skor åt sonen....


13 kommentarer:

 1. Jag blir nyfiken på vad det är för sort nere till vänster på översta bilden. Är det svenska mynt? Aldrig sett ett sånt där kantigt nån gång.

  Vad menas förresten med komplett samling?

  Förresten, sonen har ju fått jobb, han kan betala sina skor själv. :D (fast du kanske menade den andra sonen?)

  SvaraRadera
 2. Åh, jag blir nostalgisk när jag ser de där stora femöringarna i koppar! Tänk att man orkade släpa omkring på dem...

  SvaraRadera
 3. Uuuh, doften av gamla pengar, jag känner den ända hit, det luktar gott, det luktar pengar.....
  Agneta kram

  SvaraRadera
 4. Helena: du har kollat i den högen med utländska mynt :)
  Med komplett menas att man har från ett årtal till ett annat i en eller flera valörer.
  Jag hade från 1860-80 och fram till mitten av 70-talet på nästan alla valörer, hade någon lucka på de mindre valörerna.

  Den store sonen betalar själv och det brukar den lille få göra också men det skulle vara kul om han kunde få ha lite kvar av studiebidraget nu när sommaren kommer.

  SvaraRadera
 5. Du har ju mycket gamla mynt! Sälj dem dyrt och köp ett par skor till sonen!

  SvaraRadera
 6. Min mor hade min morfars gamla myntsamling. En gång gav hon den till mitt ex, flickornas pappa. Dumt tycker jag idag.

  SvaraRadera
 7. Åh gamla fem och tvåöringar. Var det inte de man stoppade under grötkastrullen för att det inte skulle koka över

  SvaraRadera
 8. Jag har också gamla mynt :) Och visst stoppade (och stoppar fortfarande) kopparmynten under gröt-kastrullen!

  SvaraRadera
 9. Vad roligt, vilken tur din morfar hade! Hoppas du får ordentligt betalt för dina mynt. En sån där tia (sedel) som skymtar under de andra tiorna har jag också. Men de är väl inte värda nåt, kan jag inte tänka mig..en tia möjligtvis.:)

  SvaraRadera
 10. Själv hittade jag en gammal 25-öring idag. Men du ser ut att ha en gedigen samling. Och räkna pengar är aldrig fel även om det inte sker ¨å ofta.
  Kram

  SvaraRadera
 11. Oj vilken samlig du har. Jag har några sparade bara men de är nog inte värda nått, det är mest minnen.

  SvaraRadera
 12. Oj...men kanske du kan göra en snygg tavla av det...åtminstone av de gamla fina sedlarna. De är så snygga tycker jag.
  ha en härlig helg.

  SvaraRadera